Ze zijn erg populair op Instagram en ook in Vlaanderen gaan verschillende soorten afslankthee vlotjes over de toonbank. Maar val je echt af dankzij die thee? En hoe gezond is het eigenlijk? Hoofd diëtitiek Michaël Sels van UZAntwerpen leg uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Graag slank voor de zomer? Gewoon een theetje drinken. De verschillende soorten dieet- en afslankthee beloven het althans. Naast een platte buik, zou je er rustig van worden, zouden angsten verdwijnen en verdwijnen alle toxische stoffen uit je lichaam. Een wondermiddeltje dus… Maar klopt dat eigenlijk wel?

“Voeding is de nieuwe religie volgens velen. Mensen willen graag dingen bereiken, maar door een bepaalde superfood te eten of een drankje te drinken, zul je niet veel bereiken”, zegt Sels. “Tenzij je ook je levensstijl omgooit.”

“We merken inderdaad vaak dat patiënten verwachtingen hebben over een bepaalde thee of voedingssupplement. Helaas doen heel wat mensen aan ‘cherry picking’, een term voor het uitkiezen van welke dieetregels we graag geloven of gemakkelijk kunnen toepassen. We horen over allerlei diëten en voedingspatronen en kiezen daaruit wat ons het best klinkt. Als uit een of ander onderzoek blijkt dat chocolade en een glas rode wijn goed zijn voor het hart, is het natuurlijk verleidelijk om daarin mee te gaan. Maar als je daarnaast ongezond eet, zal die chocolade of wijn natuurlijk niets oplossen. Superfoods zijn dan ook vaak gebaseerd op goede marketing. Je mag dan wel thee drinken en avocado’s of chiazaden eten, als je daarnaast geen evenwichtig voedingspatroon nastreeft, doen ze weinig voor je.”

“Je mag dan wel thee drinken en avocado’s of chiazaden eten, als je daarnaast geen evenwichtig voedingspatroon nastreeft, doen ze weinig voor je”

“Ons verstand mag dat dan wel weten, we zien het toch wel eens in de praktijk, mensen met rode ochtendurine omdat ze bietensap drinken of naar citrus ruiken omdat ze vitamine C-supplementen slikken, als ze tegelijkertijd 150 kg wegen, is dat natuurlijk niet gezond. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer als het op voedingsadvies aankomt. Bovendien vergt het geduld en doorzettingsvermogen. En zo’n ‘wonderthee’ die belooft dat we kilo’s verliezen, is dan natuurlijk heel verleidelijk.”

Hoe werkt zo’n thee?

“Vaak lijkt ‘dieetthee‘ eigenlijk op gewone thee. Al zullen sommige soorten bestaan uit bepaalde kruiden die je vaker doen plassen. Doordat je lichaam minder vocht vasthoudt, verschijnt er misschien een lager getal op de weegschaal, maar als je geen vet verliest, heeft dat weinig nut.”

“Minder vocht in je lichaam zorgt misschien voor een lager getal op de weegschaal, maar als je geen vet verliest, heeft dat getal weinig nut”

Toch voordelen

Toch kan het niet veel kwaad om zo’n thee te drinken, én heeft het volgens Sels misschien zelfs voordelen. “Het kan ons aan het drinken zetten.” Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de volwassen Belgen overgewicht heeft, 14% heeft zelfs obesitas. Volgens Sels is er daarom toch iets positiefs aan de drankjes. “Uit onderzoek van de Belgische nationale voedingsconsumptiepeiling blijkt dat maar liefst 73% van de Belgen nog steeds te weinig caloriearme drankjes drinkt. En dat is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. “Het is voor velen moeilijk om voldoende water te drinken, en als je meer drinkt door er een smaakje aan toe te voegen, zou ik het zeker aanraden. Al maak ik ook daar graag een kleine kanttekening: ten eerste hoef je zeker geen dieetthee te drinken, je kunt perfect zelf een thee samenstellen op basis van kruiden. Voeg in de zomer gerust enkele ijsblokjes toe voor een lekkere ijsthee. Wel belangrijk: drink hem puur. Als je er drie lepels agavesiroop aan toevoegt, verdwijnt dat gezonde effect.”

Kan zo’n thee gevaarlijk zijn?

“Op zich kun je weinig mis doen met een thee. Gevaarlijker wordt het wanneer je op eigen houtje supplementen slikt. Zo wordt er in een supplement van groene thee een zeer geconcentreerde versie van kruiden gebruikt, en uit vroegere studies bleek al dat die nier- of leverproblemen kunnen opleveren. Bovendien is het nooit een goed idee om laxerende middelen te gebruiken als je wilt afvallen. Ik raad vooral aan om niet zomaar supplementen te nemen of middeltjes te proberen. Wil je graag gezonde voornemens maken, kies dan realistische, maar waarvan de effecten écht bewezen zijn. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om meer water of thee te drinken en voldoende groenten en fruit op het menu te zetten, want ook dat doen we massaal te weing te weinig. Maak er desnoods een challenge van: 500 gram groenten per dag en minstens anderhalve liter water. Dat heeft een groots effect, want je gaat minder honger hebben en dus minder snacken. En dat zal veel meer voor je doen dan een of andere dieetthee.”

Als je volgende keer bij de apotheek in verleiding komt om dieetthee te kopen, denk er dan aan dat je dat geld liever aan groenten en fruit spendeert.

Meer gezonde tips: