Eten invriezen is heel handig en perfect voor de dagen waarop je geen tijd hebt om te koken. Maar hoe weet je nu eigenlijk of het eten in de vriezer nog goed is?

De lente is het perfecte moment om in huis aan de slag te gaan. Vergeet tijdens de grote lenteschoonmaak ook niet om je diepvries eens gronding onder handen te nemen. Aan deze vijf punten merk je dat je het eten beter niet meer opeet.

1. Vriesbrand

Vriesbrand zijn kleine sneeuwvlokjes in je kommetje of zakje. Het werkt als volgt: Doordat het eten in contact komt met lucht kruipen watermoleculen uit het eten en veranderen ze in ijskristallen. Het eten is misschien nog goed, maar textuur en smaak kunnen serieus veranderen. Zo kan je rode steak een eerder grijs kleurtje hebben en is dat varkenshaasje waarschijnlijk bruin in plaats van roze. Tijd om weg te gooien dus.

2. Het ziet er dof uit

Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten. Tijd om weg te gooien.

3. Het lekt

Merk je tijdens het kuisen van je diepvries dat er sappen op de bodem liggen? Dan kun je maar beter grondig beginnen kuisen. Waarschijnlijk is je diepvries ongemerkt een beetje opgewarmd en is er iets ontdooid. Belangrijk: alles wat met deze sappen in aanraking komt, kan bederven.

4. Een naar geurtje

Dit merk je pas wanneer je een product hebt ontdooid, maar twijfel je aan de geur, dan is het tijd om het weg te gooien. Wees extra voorzichtig met vlees en vis. 

 

Hoe lang mag iets in de diepvries?

Vergeet niet om al het eten in je diepvries te voorzien van een label en datum. Maar hoe lang mag je nu iets in de diepvries laten zitten?

  • Rauw rundvlees: 6 tot 12 maanden
  • Rauw varkensvlees: 4 maanden
  • Rauw gehakt: 2 tot 3 maanden
  • Rauwe kip: 9 maanden
  • Gemalen vlees: 2 tot 3 maanden
  • Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden

Groeten

  • Gesneden groenten: 3 maanden
  • Bonen, wortelen, witloof, bloemkool en broccoli: 12 maanden
  • Aubergine, courgette, paprika, winterwortel: 12 maanden

Vis

  • Rauwe magere vis (kabeljauw, schelvis, tonijn): 6 maanden
  • Rauwe vette vis (zalm, makreel), gerookte vis, gebakken vis, garnalen, gekookte mosselen: 3 maanden

Fruit

  • Vrijwel alle fruitsoorten kunnen worden ingevroren. Je kunt ze gemiddeld 10 à 12 maanden bewaren in de vriezer.

Allerlei

  • Kruiden: 6 maanden
  • Kant-en-klare soep: 3 maanden
  • Gebak met slagroom: 1 maand
  • Gebak zonder slagroom: 3 maanden
  • Kant-en-klare maaltijden en kliekjes: 3 maanden

Meer opruim- en poetstips: