Hunker jij na een maaltijd ook zo naar een lekker kopje koffie? Je bent zeker niet alleen. Maar waar komt die hunkering eigenlijk vandaan?

Na dat etentje praten jullie gezellig nog even bij met een kopje koffie. Je weet natuurlijk dat de cafeïne in je koffie verslavend is, meteen een van de redenen waarom je er zo zin in hebt. Maar er zijn nog drie theorieën voor waarom je nu eigenlijk graag koffie drinkt na je maaltijd.

Uit gezelligheid

Vroeger had koffie een sociale functie, het was het moment na de maaltijd om aan te kondigen dat er een sigaret of sigaar gerookt mocht worden. Nu laat je die sigaretten liever achterwege, maar het blijft erg sociaal en gezellig om samen een kopje koffie te drinken.

Lekker bij het dessert

Na de maaltijd een lekker dessert? Die past perfect bij je kopje koffie. Terwijl het dessert zoet is, biedt de bittere smaak van koffie een goed tegenwicht.

Is het goed voor je?

Je drinkt dan misschien een kopje koffie omdat je het gevoel hebt dat je beter verteert, maar daar komt het minder leuke nieuws. Uit onderzoek aan de Canadese universiteit van Guelph blijkt dat zo’n bakje troost absoluut geen goed idee is na een vetrijke maaltijd. Het vet blijft namelijk langer nawerken in je lichaam. Bovendien stijgt je bloedsuikerspiegel met de helft meer als je suikers eet. Dit zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je diabetes krijgt of dat je organen het zwaar te verduren krijgen. Toch zin in koffie? Dit is het beste moment van de dag om er van te genieten.

Ontdek meer over koffie:

Openingsbeeld: GettyImages.