Uit onderzoek blijkt dat de Belg gemiddeld maar de helft van de aanbevolen portie van 300 gram groenten per dag binnenkrijgt. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn. Wil je graag meer groenten op het menu? Lees dan even deze tips.

Groenten zijn gezond, zitten boordevol vitamines en helpen je op gewicht te blijven. Toch eet de Belg te weinig groenten. Dankzij deze tips zet je vanaf nu meer groenten op het menu.

1. Groenten in je ontbijt

Fruitontbijtjes kennen we allemaal, maar groenten zijn nog niet het allerpopulairst in het ontbijt. Toch zijn er heerlijke recepten. Wat denk je van een omelet met groenten, een spinaziepannenkoek of een lekkere smoothie op basis van groenten. Deze omeletwraps uit Get Stronger van Claudia Van Avermaet zijn een schot in de roos.

2. Zet vaker soep of salades op het menu

Het is verleidelijk om in het bedrijfsrestaurant te kiezen voor een broodje of een warme maaltijd met koolhydraten. Maar eigenlijk is de lunch heel eenvoudig om meer groenten te eten: geniet van een lekkere soep, kies vaker voor een salade of ga eens voor een wrap boordevol groenten.

3. Kies voor tussendoortjes met groenten

Enkele staafjes groenten en een heerlijke dip zoals hummus… Meer heb je niet nodig als lekker én gezond tussendoortje. Heb je weinig tijd? Een handvol kerstomaatjes of minikomkommers zijn heerlijk. Nog honger? Eet er eens een potje Griekse yoghurt bij.

4. Verwerk groenten in je desserts

Ja hoor, ook je dessert kan heerlijke groenten bevatten. Denk maar een brownie op basis van rode biet of een komkommersorbet. Genieten!

5. Zet groenten in de hoofdrol

We zijn opgegroeid met het idee dat vlees of vis en koolhydraten de hoofdrol spelen in ons bord, maar dat is helemaal niet nodig. Focus op de groenten en zie de rest als bijgerecht. Wat dacht je van een heerlijke curry op basis van kikkererwten of lekkere asperges met een sausje. Genieten!

6. Eet vaker vegetarisch

Dé eenvoudigste manier om meer groenten te eten? Eet vaker vegetarisch: laat je vlees weg en vervang door champignons of peulvruchten. Je eet vanzelf veel meer groenten.

7 x meer groenten op het menu

Groentetortilla

De groentetortilla’s van No Fairytales bevatten 45% groenten en 25% minder calorieën. Vul ze met groenten voor een groentebommetje.

Boek: Get Stronger van Claudia Van Avermaet

In haar nieuwe boek Get Stronger deelt Claudia Van Avermaet haar 30-dagenplan om kilo’s te doen verdwijnen. En daar horen uiteraard veel groenten bij. Nieuwsgierig? Hier vind je alvast enkele van haar recepten. 

Vleesvervanger: groenteballetjes

Er zijn tegenwoordig heel wat vleesvervangers op de markt. Kies er eentje dat veel groenten bevat, zoals deze groenteballetjes. Tip: maak met courgetti (slierten courgette), gebruik de groenteballetjes en maak een heerlijke tomatensaus.

Groenteballetjes – Garden Gourmet – € 3,25

 

Lekker lang leven

Michaël Sels is hoofddiëtist bij het UZA en is een grote voorstander van meer groenten op het menu. In zijn boek vind je tal van recepten. (Hier ontdek je alvast zijn brownie op basis van rode biet.)

Foodhuggers

Gooi restjes groenten niet weg, maar bewaar ze voor later gebruik. Deze Food Huggers zijn handig om je groenten langer vers te houden én ze nemen amper plaats in.

Food Huggers – € 15,95 – Onder andere bij JUTTU

Pizzabodem met courgette

Zin een pizza? Probeer eens een bodem op basis van groenten, zoals deze die gemaakt wordt van courgette.

Pizzabodem Magioni met 34% groenten – € 3,59 

Netje voor je groenten

Plastic zakjes voor je groenten (en fruit) zijn écht passé. Heb je nog geen herbruikbare netjes, dan is het nu het moment om ze aan te schaffen.

Netjes voor groenten en fruit – € 4,95 (voor 3 stuks) – AVA

Meer over groenten: