Stress heeft heel wat negatieve effecten op onze gezondheid. Wanneer je een oorzaak zoekt voor je overgewicht of je afvraagt waarom die kilo’s er maar niet af willen, denk je niet gauw aan stress. Al doe je dat liever wel. In het boek ‘Het Relax Dieet’ onderzoekt Jacqueline Van Lieshout de effecten van stress op ons gewicht en onze gezondheid. Én verklapt ze hoe we kunnen afvallen dankzij minder stress in ons leven. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips om mee aan de slag te gaan. Vandaag verklapt ze 5 tips voor minder chaos en meer rust in ons leven.

Te veel buikvet? Door te veel stress sla je meer vet op je in buikzone. Wist je dat? Toch hebben we er allemaal last van. Chaos, stress, drukte, een overvolle to do lijst… En het wordt steeds gekker. Op ons werk, thuis, en ook op onze telefoon. Vreemd genoeg hadden we die vroeger niet, zeker niet met sociale media erop en zelfs zonder e-mail en toen hadden we het al druk. Hoeveel gekker kan het nog worden? Daarom 5 belangrijke tips voor het opruimen van je leven, om meer rust te vinden in het midden van de chaos. 

1. Doe mee aan de trend ‘ontspullen’

Opruimen is lastig. Zeker wanneer je een druk gezin hebt waarin altijd wat gaande is en waar er dagelijks dingen bijkomen. Zorg dus dat je (in stappen) eens goed door je huis gaat en wees kritisch bij alles wat je bezit. Heb je het écht nodig? Gebruik je het echt? Hou je het vanwege nostalgische redenen? Doe dit misschien met een vriendin, die eerlijk tegen je is en je helpt bij de beslissingen, want je kunt jezelf vaak voor de gek houden. Hier ontdek je alvast hoe je die grote schoonmaak in je kleerkast aanpakt. 

2. Vul je agenda heel kritisch

Hecht net zoveel waarde aan je ontspanning als aan je inspanning. Boek hier tijd voor in, in je agenda. Zet strepen en plan zoveel mogelijk helemaal niets tussen 17 uur en bedtijd. En ja, dit betekent ook zo min mogelijk (het liefst helemaal niet) tijd op je telefoon en ipad. Mails en to do lijsten zijn voor morgenochtend. Neem tijd voor waar je echt van geniet. Misschien geniet je wel het meest van je favoriete serie, een goed boek of een romantische wandeling met je partner.

3. Laat een dag in de weekend helemaal leeg en zie dit ook als rustdag

Een eeuwenoude traditie maar juist in deze tijd een heel goed idee. Onze dagen zijn overvol en dat gaat lang goed. Ons lichaam en onze geest kan een hoop aan maar er is wel een grens. En wanneer je deze grens passeert en dus ziek, dik, overspannen en/of depressief bent, is de week terug heel zwaar en hard. Wees het dus voor door hiermee tijd voor ontspanning in te bouwen.

4. Ruim iedere dag een kwartiertje op

Ga iedere dag een kwartier door je huis en ruim alles op wat je ziet. Ja hoor, dat kwartiertje kun je missen, dat gaat gewoon van je telefoon-tijd af. ;-). Op deze manier creëer je in korte tijd wat rust om je heen waarna je vaak beter kunt ontspannen en dingen los kunt laten. Let op; probeer hier niet veel langer aan te besteden want dan ga je veel te veel doen. Parkeer sommige taken voor een andere moment. Het overzicht geeft je echter overzicht.

5. Leer écht ‘neen’ zeggen

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel vrouwen kunnen nog steeds heel slecht ‘nee’ zeggen. We lijken wel geprogrammeerd om iedereen te willen plezieren en dus veel vaker dan goed voor ons is ‘ja’ te zeggen. Tegen verzoekjes, uitnodigingen, telefoontjes, werk overnemen van collega’s, andere moeders die hulp nodig hebben. Het is zelfs bijna ‘not done’  om ook eens ‘nee’ te zeggen. Gewoon. Omdat je het er niet bij kan hebben, omdat je dag al vol is, omdat je andere prioriteiten hebt. Dankzij deze tips zeg jij vanaf nu wel neen. 

 

Meer tips tegen stress: