Heerlijk: 3 x gezonde & kindvriendelijke recepten van Ellemieke Vermolen

Ellemieke Vermolen had samen met met zonen Noah en Zenna een kookprogramma op Njam!, ze zet dagelijks gezonde gerechten op tafel en schreef het boek ‘Lekker Gezond: het makkelijke familiekookboek’. Daar verklapt ze alvast drie van haar favoriete recepten uit.

Courgetterolletjes met ricotta en spinazie

Courgetterolletjes met ricotta en spinazie

Courgetterolletjes met ricotta en spinazie

“Ik zet veel groene groenten op het menu. Deze courgetterolletjes zijn een van mijn favorieten uit het boek. De kinderen moesten er in het begin niets van hebben. Maar ik ben het toch blijven proberen en nu vinden ze ze lekker. En terecht!”

Ingrediënten (4 personen): 

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie, om in te bakken
  • 500 g spinazie (vers of uit de diepvries)
  • 250 g ricotta
  • Italiaanse kruiden, naar smaak
  • beetje nootmuskaat, naar smaak (optioneel)
  • zout en peper
  • 1 grote courgette
  • ½ fles passata (à 345 g, zonder toegevoegde suikers)
  • 1 grote bol mozzarella

Extra nodig: 

  • knoflookpers (optioneel)
  • koekenpan
  • mandoline of dunschiller
  • ovenschaal

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en hak of pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 3-4 minuten.
  • Voeg de spinazie toe en roerbak tot hij is geslonken. Doe dan de ricotta erbij en breng op smaak met de Italiaanse kruiden, eventueel nootmuskaat en wat zout en peper.
  • Snijd de courgette met een mandoline of dunschiller in dunne, lange plakken.
  • Leg een dunne plak courgette op een snijplank en leg op 4-5 cm van de onderkant een flinke lepel van het spinaziericottamengsel. Rol de plak voorzichtig op en herhaal met de rest van de courgetteplakken en de vulling.
  • Verdeel de passata over de bodem van de ovenschaal en bestrooi met Italiaanse kruiden naar smaak. Leg de rolletjes strak naast elkaar in de passata.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel ze over de courgetterolletjes. Zet de ovenschaal in de oven en gaar de rolletjes 12-15 minuten.

Sneaky spaghetti

Sneaky spaghetti

Sneaky spaghetti

“Dit is een perfect gerecht om je kids courgette te leren eten. Je kunt beginnen met een derde courgette en twee derde pasta en de verhoudingen dan geleidelijk aanpassen tot ze zijn omgedraaid.”

Ingrediënten (4 personen): 

  • 200 g volkorenspaghetti
  • 2 grote courgettes
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie, om in te bakken
  • 15-20 kerstomaten
  • 4-5 el verse pesto
  • zout en peper
  • 50 g Parmezaanse kaas

Extra nodig: 

  • spiraalsnijder
  • grote koekenpan

Zo maak je het: 

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd ondertussen met de spiraalsnijder de courgettes in slierten.
  • Pel de knoflook en hak hem fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook 2-3 minuten. Voeg dan de courgetteslierten toe en bak ze 2-3 minuten mee, tot ze wat zachter zijn. Haal alles uit de pan en houd zolang apart.
  • Halveer de kerstomaten en bak ze een paar minuten in dezelfde koekenpan, tot ze zacht zijn. Voeg de courgetteslierten, pasta en pesto toe en schep goed om.
  • Breng op smaak met zout en peper, rasp de Parmezaanse kaas erover en smullen maar!

Gezonde brownies

Gezonde brownies

Gezonde brownies

Gezónde brownies? Ja, dit zijn brownies die je je kinderen met een gerust hart voor kunt zetten. Er zit niets in wat ongezond is en ze zijn zó gemaakt. En lekker dat ze zijn!

Ingrediënten (15 stuks): 

  • 60 ml kokosolie, gesmolten, plus extra om in te vetten
  • 4 eieren
  • 200 ml Griekse yoghurt, op kamertemperatuur
  • 200 ml plantaardige melk, op kamertemperatuur
  • 200 g speltbloem
  • 80 g cacao
  • 150 g xylitol (of een andere suikervervanger)
  • snufje zout
  • 80 g pure chocolade

Extra nodig: 

  • bakvorm (15 x 25 cm)
  • spatel

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een bakvorm in met kokosolie.
  • Klop de eieren los en meng ze met de kokosolie, yoghurt en melk.
  • Meng de bloem met de cacao, het xylitol en zout. Meng deze droge ingrediënten vervolgens door de natte ingrediënten in de kom – doe dit met een spatel zodat je het beslag luchtig houdt.
  • Hak de chocolade in grove stukjes en spatel ze ook door het beslag.
  • Doe het beslag in de ingevette bakvorm en bak de brownie 35-40 minuten in de oven. Snijd de brownie in vierkante blokjes.

Lekker Gezond!

In Lekker gezond deelt Ellemieke haar favoriete recepten en tal van tips over gezonde voeding voor het hele gezin. (Uitgeverij Kosmos – € 25,99)

 

Meer gezonde recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content