Waar we een tijdje geleden nog allemaal seldersap dronken of aan matcha waagden, is er nu een nieuwe trend in instagramland. Turmeric latte is de nieuwe trend. En die biedt blijkbaar heel wat gezondheidsvoordelen.

Turmeric lattes worden ook weleens gouden melk genoemd. En dat hebben ze niet enkel te danken aan de instagramproof goudkleurige melk, de drankjes zouden ook heel wat gezondheidsvoordelen bieden. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

Turme… watte?

Een Turmeric Latte is een drankje op basis van plantaardige melk en het kruid kurkuma. Kurkuma wordt al jaren medicinaal gebruikt in de Chinese geneeskunde en de Ayurveda. Vooral het kruid is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van de turmeric latte.

1. Het is goed voor je huid

Kurkuma is een bron van carnosine, een aminozuur met heel wat gezondheidsvoordelen. Het zou je immuunsysteem boosten, maar ook veel doen voor je huid. Zo zou het die laatste soepel houden én helpen om fijne lijntjes en rimpels te voorkomen. Daarnaast zou het helpen tegen acne en is het zeker aan te raden voor mensen met psoriasis.

2. Het is goed voor je brein

Daarnaast houdt kurkuma je brein gezond. Uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in American Journal of Geriatric Psychiatry, blijkt dat het ons brein beschermt. Het zou de kans op Alzheimer verminderen en zorgen voor een beter geheugen. Een groep die 18 maanden lang, twee keer per dag, 90 mg kurkuma at, scoorde 28% beter op geheugentesten dan een andere groep die een placebo nam.

3. Het helpt tegen spierpijn

Kurkuma werkt ontstekingsremmend en kan daarom helpen tegen pijnlijke ontstekingen. Daarnaast helpt het tegen pijnlijke spieren en zou het goed zijn voor mensen met ontstekingsziekten zoals reuma of artritis.

4. Het helpt diabetes type 2 voorkomen

Diabetes type 2 kun je voorkomen of soms zelfs terugdraaien als je gezond eet en voldoende beweegt. Een van de wondermiddeltjes om je bloedsuikerspiegel te reguleren, is kurkuma. Uiteraard is kurkuma niet voldoende, je combineert het met een gezonde levensstijl.

5. Het zou de kans op depressies verkleinen

Mensen die regelmatig kurkuma eten, zouden minder kans hebben op het krijgen van depressies. Al hangt ook dat samen met een gezonde levensstijl. Bepaalde voedingsmiddelen hebben een groot effect op je geluksgevoel. 

Zo maak je het zelf

In de meeste koffiebars kun je turmeric latte of kurkuma latte vinden. Wil je er thuis van genieten? Dan doe je dat zo:

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:

  • 300 ml plantaardige melk (rijst-, amandel-, soja-, havermelk…)
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1tl gembersiroop (of honing)
  • 1 stokje kaneel
  • 1 tl cacao nibs
  • snuifje zwarte peper
  • snuifje nootmuskaat

ZO MAAK JE HET:

  • Doe 200 ml van de melk in een steelpannetje. Voeg er de kurkuma, gembersiroop, kaneel, nootmuskaat en peper aan toe, en roer goed terwijl je de melk op een zacht vuurtje opwarmt.
  • Schuim de andere 100 ml op. Doe de warme melk in bekers, lepel er het schuim op.
  • Werk af met nog wat kaneel of kurkuma en een theelepel cacao nibs.Tip: kurkuma werkt extra ontgiftend en ontstekingsremmend als je peper toevoegt

Andere recepten met kurkuma: