In de volksmond noemen we inmiddels elke warme drank die gemaakt is van planten ‘thee’. Maar een aftreksel waar geen blaadjes van de echte theestruik in zitten, mag eigenlijk niet zo genoemd worden. Je kunt het dan kruidenthee noemen, maar een veel mooier woord is ‘tisane’. Er zijn verrassend veel planten waar je een aangename tisane van kunt trekken, en volop variatie in smaken, geuren en kleuren. Het leuke is: deze planten groeien vaak gewoon in de tuin.

De juiste hoeveelheid

  • Voor een kopje wordt 1,5 deciliter water gerekend, hiervoor zijn gemiddeld 2 theelepels vers of 1 theelepel gedroogd materiaal voldoende.
  • Reken voor een glas 3 deciliter en gebruik ruim twee keer zoveel.
  • Je kunt ook gewoon een handvol verse kruiden per pot aanhouden.

Om het aroma maximaal te bewaren maak je de kruiden pas vlak voor gebruik klein door scheuren of knippen. Doe ze los in een theepot, glas of kopje. Wil je het aftreksel niet zeven gebruik dan een thee-ei, theezakje of een filter. Laat de kruiden ruim in het water zweven zodat ze al hun smaak afgeven. Overgiet de kruiden met kort gekookt water, net van de kook af. In kokend water verdampen namelijk veel etherische oliën, en die geven nu juist smaak en geur. Laat het water dus liever 2 minuten afkoelen tot 80-85 ˚C.

Hoe lang trekken?

De gemiddelde tijd dat een tisane moet trekken is 3-5 minuten, bloemen wat korter dan bladeren. Dek af om het aroma te bewaren. Verwijder de kruiden na die tijd, te lang laten trekken kan voor een bittere smaak zorgen. Vruchten en zaden hebben wel meer tijd nodig, tot 10 minuten.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Meer weten over eigen thee maken? Lees dan Theetuin van Modeste Herwig. (Uitgever: Forte Uitgevers, 14.95 euro)

Meer om te proberen: