Licht genieten: gezonde sausjes die je mayonaise doen vergeten

Zin in barbecue en graag eens anders op het menu dan mayonaise? Wij tippen heerlijke vervangers en geven meteen 8 recepten mee om zelf gezonde sausjes te maken.

Tips voor gezonde sausjes

1. Maak een hummus

Of je nu kiest van hummus van rode biet, kikkererwten, pinda of een andere variant... Deze gezonde sausjes zijn altijd een schot in de ros. Hij bestaat voornamelijk uit groenten en is daarom een veel gezonder alternatief.

2. Kies voor zelfgemaakte pesto

Dit gezonde sausje is heerlijk op een stukje brood, bij pasta, als dipsaus of in een salade. En eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om hem zelf te maken.

3. Ga voor een azijn & olie-sausje

Het is een erg oud recept, maar het blijft een heerlijk alternatief voor mayonaise. Neem 2 eetlepels extra vierge olijfolie en 2 eetlepels azijn. Voeg Provençaalse kruiden toe en je hebt een heel gezonde, lichte vinaigrette.

4. Yoghurt is de perfecte basis

Wil je een lekker sausje maken dat weinig calorieën bevat, dan is yoghurt de perfecte basis. Denk maar aan een lekkere tzatziki of een lekkere yoghurtdressing. Het enige dat je nodig hebt zijn kruiden, veel kruiden.

5. Ga voor kaas

Een lekkere meloensalade met feta of een slaatje met geitenkaas... Als je kaas toevoegt aan je salade, heb je eigenlijk helemaal geen sausje nodig.

6. Probeer eens muhammara

Deze dip op basis van walnoten, paprika en kruiden is een populair Syrisch gerecht. Serveer hem bij geen groentjes en geen gast die vraagt naar mayonaise.

7. Ga voor guacamole

Lekkere groenten en een heerlijke guacamole, meer heeft een mens toch niet nodig. Maak het extra gezond en maak hem zelf.

8. Maak zelf een ketchup of barbecuesaus

Tomatensausjes zijn lekker én gezond. Waarom geen lekkere ketchup of barbecuesaus zelf maken. Zonder toegevoegde suikers natuurlijk.

9. Varieer met groentedips en salsa’s

Met groentedips kun je eindeloos variëren. Wil je graag wat inspiratie opdoen? Neem dan zeker eens een kijkje op de blog of Instagrampagina eliens_cuisine. Onze persoonlijke favoriet? De salsa van tomaat, perzik en paprika. Genieten!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

 

6 x gezonde sausjes om van te smullen

Pindahummus van Tartelies

Pindahummus van Tartelies

Pindahummus van Tartelies

Dit heb je nodig:

  • 2 blikken/potten kikkererwten (uitgelekt)
  • 2 tenen look
  • 2 el tahin
  • 4 el pindakaas
  • 10 el olijfolie
  • 8 el water
  • 2 tl komijn
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • het sap van een halve citroen

Zo maak je het:

  • Doe alle ingrediënten in de keukenrobot en mix tot een smeuïg geheel.
  • Proef en kruid eventueel bij.

(Bron: gezond zondigen & hartig genieten – Tartelies – €25)

Hummus van rode biet van Ellemieke Vermolen

Hummus van rode biet van Ellemieke Vermolen

Hummus van rode biet van Ellemieke Vermolen

Dit heb je nodig:

  • Aubergine 
  • 35 ml olijfolie extra vergine
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 g kikkererwten 
  • sap van 2 citroenen
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 2 el appelazijn
  • 2 tl komijn 
  • 2 tl paprika 
  • 1 tl tamari 
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het:

  • Snij de aubergine van boven naar beneden doormidden en snij ruitjes in elke helft en druppel er wat olijfolie over.
  • Zet 30 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen. (Leg er de laatste 10 min. de teentjes knoflook bij, die zijn nog lekkerder als ze een beetje geroosterd zijn.)
  • Haal het vruchtvlees uit de aubergine en doe het samen met de gepelde knoflook en de andere ingrediënten in een blender.
  • Mix glad en kruid af met peper en zout.

Eliens salsa van tomaat, perzik en paprika

Eliens salsa van tomaat, perzik en paprika

Eliens salsa van tomaat, perzik en paprika

Dit heb je nodig:

  • 1/2 rode ui
  • 2 perziken
  • 2 tomaten
  • 1/2 groene paprika
  • Snuifje gerookt paprikapoeder
  • Snuifje kaneel
  • Limoen
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Zo maak je het:

  • Pel de ui en hak fijn. Snij de perziken, tomaten en paprika in kleine blokjes.
  • Verhit een stoofpotje met een scheutje olijfolie. Fruit hierin de rode ui aan.
  • Voeg dan de blokjes perzik, tomaat, paprika, snuifje kaneel en paprikapoeder  toe en laat zachtjes meebakken. Tot de ui mooi zacht is. Kook vooral niet tot moes, je mag nog wat een beet en structuur zien.
  • Haal van het vuur, breng op smaak met een beetje limoensap en eventueel wat peper en zout.
  • Laat volledig afkoelen alvorens te serveren.

Homemade pesto

Homemade pesto

Homemade pesto

Dit heb je nodig:

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 busseltjes basilicum
  • Het sap van een halve citroen
  • 30 gram Parmezaanse kaas (of een andere harde kaas)
  • 20 gram pijnboompitten

Zo maak je het:

  • Doe al de ingrediënten in de blender tot je een pesto hebt.
  • Tip: wil je liever een meer romige saus, voeg dan een eetlepel Griekse yoghurt toe.

Huisgemaakte tzatziki

Huisgemaakte tzatziki

Huisgemaakte tzatziki

Dit heb je nodig:

  • 1/4 komkommer
  • 75 gram plattekaas
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • Teentje knoflook
  • Peper
  • Zout
  • 1 eetlepel bieslook, 1 eetlepel gedroogde dille
  • Sap van halve citroen

Zo maak je het:

  • Snij de komkommer in kleine reepjes, laat ze daarna goed uitlekken. Voeg desnoods een beetje zout toe, dat helpt en brengt de komkommers op smaak.
  • Meng de plattekaas, Griekse yoghurt, de geperste knoflook en de kruiden in een kom. Voeg het sap van de halve citroen toe.
  • Voeg de uitgelekte komkommers er aan toe.
  • Tip: laat enkele uren rusten in de koelkast, dan komen de smaken nog beter tot hun recht.

Gezonde tomatensaus (die je warm of koud kunt eten)

Gezonde tomatensaus (die je warm of koud kunt eten)

Gezonde tomatensaus (die je warm of koud kunt eten)

Dit heb je nodig:

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 1 paprika in elke kleur
  • 500 gram tomaten of 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 koffielepel oregano
  • 1 koffielepel basilicum (of gebruik verse)
  • 1 bouillonblokje (groente)

Zo maak je het:

  • Maak de groenten schoon en snij in stukjes, fruit ze in de eetlepel olie.
  • Voeg de tomaten, de kruiden en het bouillonblokje toe en laat doorkoken.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Tip: deze saus is perfect om restjes weg te werken: champignons, aubergine, courgettes kikkererwten of andere groenten over? Voeg ze toe en geef nog meer smaak aan je saus. Serveer hem warm bij vlees of pasta of eet hem koud als een soort van vervanger voor mayonaise.

Meer gezonde tips voor de zomer:

Bron: Voedingscentrum

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content