Home Gezond Dit is de wetenschappelijke reden voor je koffieverslaving

Dit is de wetenschappelijke reden voor je koffieverslaving

Dit is de wetenschappelijke reden voor je koffieverslaving

Verslaafd aan koffie? Volgens dit onderzoek kun je er zelf niets aan doen.

Kan jij dag niet door zonder enkele koppen koffie? Er is een reden voor je verslaving. Wetenschappers ontdekten namelijk een gen dat verklaart waarom sommige mensen meer cafeïne nodig hebben.

1.200 mensen uit Italië namen deel aan het onderzoek. Hun resultaten werden vergeleken met die van 1.731 Nederlanders. Zowel hun koffieconsumptie als DNA werd onder de loep genomen. De onderzoekers ontdekten ‘PDSS2’, een gen dat in verband wordt gebracht met cafeïne-verslaving.

Mensen waar het gen PDSS2 meer tot uiting kwam, dronken minder koffie dan anderen. Wetenschappers geloven dat dit gen de productie regelt van proteïnen die cafeïne in het lichaam verwerken. “De hypothese is dat mensen waar dit gen meer tot uiting kwam, cafeïne trager verwerken. Dat is waarom ze ook minder koffie drinken”, aldus auteur van de studie Nicola Pirastu aan de universiteit van Triëste. “Deze mannen en vrouwen moeten dus minder vaak koffie drinken om toch de positieve effecten van cafeïne – een alerter en wakkerder gevoel – te ervaren.”

Dit onderzoek is meer dan een leuk weetje voor koffieverslaafden. De manier waarop het lichaam cafeïne verwerkt is namelijk dezelfde als de verwerking van bepaalde medicatie. “Als we weten welk gen hier verantwoordelijk is, kan dit ook verklaren waarom sommige mensen ook anders reageren op bepaalde medicatie”, aldus Piratsu.

Meer excuses nodig om een lekkere kop koffie te drinken? Hier vind je 10 redenen waarom koffie zo goed voor je is.

Meer over gezondheid: