Home Gezond Januari is de maand van baarmoederhalskankerpreventie

Januari is de maand van baarmoederhalskankerpreventie

Januari is de maand van baarmoederhalskankerpreventie

Ann Van Elsen en Julie Taton zijn de nieuwe gezichten van de nationale bewustmakingscampagne over HPV. Maar liefst 8 op 10 Belgische vrouwen heeft, of zal ooit besmet zijn met HPV. Met de campagne willen Ann en Julie mensen aanzetten om zich regelmatig te laten screenen. 

De maand januari staat in het teken van de screening van baarmoederhalskanker. Als onderdeel van een bredere campagne tegen baarmoederhalskanker en het HPV-virus (Humaan Papillomavirus) dat de ziekte veroorzaakt, lanceert Roche Diagnostics samen met Ann van Elsen en Julie Taton een nationale bewustmakingscampagne over HPV. "Zelf heb ik al enkele operaties ondergaan door een kwaadaardige HPV-infectie", vertelt Julie Taton, ex-Miss België en televisiepresentatrice. "HPV komt zeer vaak voor en kan baarmoederhalskanker veroorzaken, screening is dus noodzakelijk voor iedereen."

 

Dit moet je zeker weten: 

  • Acht op tien Belgische vrouwen heeft, of zal ooit besmet zijn met HPV

  • Het tijdig opsporen door regelmatige screening kan baarmoederhalskanker voorkomen

  • Vaccinatie biedt geen volledige bescherming
  • Er zijn verschillende manieren om HPV op te sporen. De meest betrouwbare methode is via een klinisch gevalideerde HPV DNA test op basis van een uitstrijkje.

 

Maak bewust met een strikjesselfie

Ambassadrices Ann en Julie roepen alle Belgen op om in januari, net als zijzelf, een 'strikjesselfie' te posten op sociale media met vermelding #stophv. "Op die manier beginnen vrouwen zich meer vragen te stellen over HPV en de eventuele risico's van een infectie", zegt Ann. Een selfie maken met een leuk vlinderdasje is dus de boodschap. "Het is een goede conversatiestarter", aldus Ann. 

Meer info over HPV vind je hier. 

 

Lees ook: 

Dé trend: teatoxen

De crème de la crème voor de winter

7 tips om je zelfvertrouwen op te krikken