7 wetenschappelijk bewezen manieren om af te vallen zonder dieet

Je wilt graag enkele kilo’s kwijt? Diëten is geen goed idee, een gezonde levensstijl is dat wel. Maar hoe pak je dat precies aan? Dit zijn volgens de wetenschap manieren om gewicht te verliezen zonder dat je op dieet moet.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste diëten falen. Bovendien blijkt dat het metabolisme van diëtende mensen vertraagt. Waardoor afvallen alleen maar moeilijker wordt, hoe langer je het doet. De truc: een langetermijnvisie uitwerken die je volhoudt. Dit zijn tips die volgens de wetenschap wél werken.

1. Blijf gehydrateerd

Zorg dat je voldoende drinkt! Aan een studie uitgevoerd in 2016 namen zo’n 18.000 mensen deel. Degenen die consistent meer water dronken, namen minder calorieën op. Bovendien consumeerden ze minder suiker, vet, zout en cholesterol. Dat komt onder andere omdat ons brein honger vaak verwisselt met dorst. Voldoende drinken is dus de boodschap!

2. Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Door je cola te vervangen door cola zero blijf je helaas niet gegarandeerd gespaard van obesitas en/of diabetes. Je krijgt trouwens alleen nog maar meer zin in zoet. Kies voor natuurlijke ingrediënten.

3. Slaap voldoende

We linken overgewicht nog steeds vooral aan eten en bewegen. Maar slaap is écht essentieel voor een gezond en slank lichaam. We kiezen sneller voor een vette of zoete snack als we te weinig slapen. Dat blijkt onder andere uit een onderzoek gepubliceerd in 2013 in The Journal Nature Communications. Deelnemers die te weinig sliepen, waren meer geneigd om naar snacks met hogere calorie-aantallen te grijpen.

4. Sla je ontbijt niet over

Uit onderzoek blijkt trouwens dat mensen die niet ontbijten, meer kans hebben op vet in de buikzone. En net dat type vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Start je dag daarom met een lekker gezond ontbijt.

5. Kies voor gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes zijn geen must, maar ze kunnen wel zorgen dat je achteraf geen te grote porties naar binnenwerkt als je aan je hoofdmaaltijd begint. Wil je graag een snack, kies dan een gezonde.

6. Bereid je maaltijden vóór je honger hebt

Met honger naar de winkel gaan, is nooit een goed idee. Maar ook koken doe je liever op het moment dat je nog geen honger hebt. Zo vermijd je dat je grijpt naar snelle, ongezonde opties.

7. Sport ’s morgens

Studies toonden aan dat mensen die sporten op lege maag tot 20% meer vet verbranden tijdens hun work-out. Een goed idee dus om voor dag en dauw je sportschoenen aan te trekken. Echt geen tijd? Doe het dan toch maar ’s avonds, want je weet natuurlijk dat sporten écht veel gezondheidsvoordelen heeft, zo is het goed voor hart, longen en huid én kan het zelfs depressies helpen voorkomen.

Meer tips om enkele kilo’s te verliezen:

 Bron: The Independent / Beeld: Sézane

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content