Duurzame experten aan het woord: Koop je beter fairtrade?

We kennen allemaal het faitrade label. Waarvoor staat het precies? En kies je in de winkel inderdaad best voor een faitrade product? Wij contacteerde drie experten terzake, en legden hen de vraag voor: ‘Koop je beter fairtrade?’

Maak kennis met de experten:

Louis De Jaeger ontwerpt voedselbossen, tuinen en duurzame landbouwprojecten met tuin-, landbouw- en landschapsarchitectenbureau Commensalist. Als motivational speaker sprak hij al over het ondernemerschap en de drang om kennis door te geven op oa Artevelde Hogeschool, HoGent en het Vlaamse Parlement.

 

 

Laurens De Meyer is industrieel ingenieur in de voedingsindustrie en master in de Milieusanering en Milieubeheer. Hij was expert landbouw en voeding bij de Bond Beter Leefmilieu tot april 2021. Hij doet momenteel onderzoek naar porteïnetransitie aan de KU Leuven.

 

 

Ellen Mangnus is professor Sociologie aan de Wageningen University & Research, journaliste en ontwikkelingsfilosoof. Ze doet journalistiek onderzoek naar macht in voedselketens en de landbouw.

 

Koop je beter fairtrade?

 

Kort: Ja, als belangrijk signaal.

Via het Fairtrade-label wil de ngo Fairtrade International ervoor zorgen ‘dat producenten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika een eerlijk inkomen krijgen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst’.

“Je zou je natuurlijk de vraag kunnen stellen: wie zijn wij hier in het Westen om te bepalen wat daar ter plaatse eerlijk is”, werpt Mangnus op. “Bijvoorbeeld: zo’n label eist dat er ook vrouwen bij de coöperaties aangesloten moeten zijn. Maar hoe vang je hun afwezigheid in het huishouden dan op?” Al wil ze daarmee het potentieel van zo’n label niet minimaliseren: “Koop je fairtradeproducten, dan laat je daarmee als consument natuurlijk wel zien dat je graag een eerlijker voedselsysteem wilt dan dat het nu is”, stelt Mangnus.

De Meyer en De Jaeger gaan zelfs verder en vinden dat het fairtradegegeven gerust op het lokale domein mag worden doorgetrokken; dat ook onze landbouwers die voor de lokale markt produceren op een eerlijkere manier vergoed worden. “Gewone boeren van bij ons verdienen soms tussen de 3 en de 6 euro per uur, sommigen verdienen een jaar lang nul euro per uur. Die mensen worden uitgebuit door het systeem”, vindt De Jaeger.

Pro planeet

  • Wil je weten hoe jouw voedselkeuzes het milieu beïnvloeden? Dat kun je online berekenen via de Climate Change Food Calculator van de BBC.
  • Voor betrouwbare informatie om gezonder, duurzamer en veiliger m.b.t. voeding te kunnen kiezen, moet je bij het Voedingscentrum (voedingscentrum.nl) en Gezond Leven (gezondleven.be) zijn.
  • Als je meer de plantaardige kant op wilt, check dan de website van Eva vzw (evavzw.be).
  • Op zoek naar biopunten voor groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen en brood dat de tijd krijgt om te rijzen? Surf naar biomijnnatuur.be

Ethisch leesvoer

  • Wat (w)eten we? – de waarheid over ons voedsel en Moet er nog vlees zijn? van Laurens De Meyer.
  • Fabels en feiten over voeding en gezondheid, Hele en halve waarheden en complete onzin over voeding en Gezond eten, gezond ouder worden van Eric De Maerteleire.
  • We eten ons dood van Louis De Jaeger.

Meer over duurzame producten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content