Het is een van dé dieettrends van het moment: periodiek vasten oftewel slechts op bepaalde tijdstippen eten en grote pauzes laten tussen verschillende eetmomenten. Hoewel er ook tegenstanders zijn, is Kris een grote fan. “Ik pakte eindelijk mijn eetprobleem aan.”

“Als je naar het zuiden van Frankrijk rijdt, tank je toch ook niet aan elk tankstation een beetje benzine bij?”

“Al sinds mijn puberteit heb ik de gewoonte om mijzelf te overeten. Ik ben diegene die altijd de restjes opeet na de maaltijd. Het is sterker dan mezelf. Ik heb alles geprobeerd, maar ik kwam er niet vanaf. Een halfjaar geleden woog ik tien kilo te veel. Echt dik ben ik nooit geweest, maar ik voelde me niet langer goed in mijn vel. Ik at vooral veel snelle koolhydraten zoals brood en pasta, dus het vet stapelde zich op rond mijn buik. Bovendien kamp ik al mijn hele volwassen leven met vermoeidheid. De link met mijn ongezonde voedingspatroon was vrij duidelijk, dus ging ik op zoek naar een manier om mijn eetgewoontes onder controle te krijgen.

Toevallig hoorde ik de Amerikaanse comedian Joe Rogan in een podcast vermelden dat hij aan intermittent fasting deed. Zijn verhaal intrigeerde mij. Hij vertelde dat mensen voedsel tegenwoordig overwaarderen. We associëren eten met gezelligheid en luxe, maar vergeten dat het eigenlijk de brandstof is die we nodig hebben om te functioneren. Ik vond het een verfrissend idee om niet meer de hele dag aan eten te hoeven denken en ben meteen informatie over periodiek vasten gaan opzoeken. De volgende dag ben ik gestart. Ondertussen doe ik het vijf maanden en ben ik al een tiende van mijn lichaamsgewicht kwijt. Concreet komt het erop neer dat ik pas om 16u voor de eerste keer calorieën opneem. Daarvoor drink ik wel water, thee en zwarte koffie. Ik eet dus maximaal acht uur per dag en vast zestien uur. Ik eet wat ik wil en zo veel ik wil. Ik drink zelfs nog alcohol. Ik zal mijzelf dus niets ontzeggen, maar ik stop met eten na middernacht. Al de eerste week nadat ik ermee was begonnen, voelde ik mij minder moe. Ik ben fitter, sterker en heb meer energie dan vroeger. Mensen vragen mij dikwijls of ik geen honger heb, maar ik heb ondervonden dat een hongergevoel dat je negeert na een kwartiertje weer verdwijnt. Ik ga zonder problemen sporten en doe zware inspanningen op een lege maag. Ik heb me nog nooit slap gevoeld, integendeel zelfs. Al die tijd dat je niet eet, krijgt je lichaam rust omdat het niet bezig moet zijn met de vertering. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je tijdens de acht uur dat je wel eet genoeg calorieën binnenkrijgt. Je lichaam heeft brandstof nodig, maar die hoeft niet de hele dag door aangevuld te worden. Als je naar het zuiden van Frankrijk rijdt, tank je toch ook niet aan elk tankstation een beetje benzine bij?

Ik ben van plan deze manier van eten vol te houden zolang ik mij er goed bij voel. Wanneer ik toch eens een keertje zondig, voel ik dat meteen aan mijn energiepeil. Ik vind niet eten makkelijker dan weinig eten, net zoals ik ook niet een paar sigaretten kan roken. Bij mij is het alles of niks, en in dit geval heeft dat een positief effect op mijn gezondheid.”

 

Meer getuigenissen over voeding:

(Tekst: Ans Vroom – beelden: Liesbet Peremans)