Tenzij je werkzaam bent in de zorg of één van die andere essentiële beroepen in corona-tijd, zal het verste dat je buiten je eigen deur komt ook voor jou al een aantal weken de bakker op de hoek of dat rondje lopen in het park zijn. De verleiding om godganse dagen op blote voeten door het huis te struinen, is dan ook groot. Toch is dat voor de gezondheid van je voeten blijkbaar niet altijd het beste idee.

Hoewel het net goed voor je gestel kan zijn om af en toe eens blootvoets door het gras te stappen of je voeten te laten luchten tijdens een rondje yoga, is áltijd op blote voeten leven toch niet meteen het beste idee. Dat zeggen twee onderzoekers van het Hospital for Special Surgery in New York. Nooit – of maar heel weinig – schoenen dragen, kan namelijk slecht zijn voor de gezondheid van je voeten, en zelfs voor de anatomische gesteldheid van je hele lichaam als je lijdt aan een speciale voetconditie – zoals platvoeten bijvoorbeeld.

Waarom? Simpel: omdat je voeten zonder schoenen plots niet meer kunnen rekenen op ondersteuning waar ze die nodig hebben.

Invloed op lage rug en knieën

Wie te vaak rondloopt zonder schoenen, zou daardoor ook de werking van z’n knieën, heupen en zelfs van zijn of haar rug in gevaar brengen. “Onderzoek toont aan dat er een sterke samenhang is tussen podologisch verantwoord schoeisel – dus schoenen die een degelijke ondersteuning bieden – en de biomechanische manier waarop je je knieën, heupen en lage rug beweegt”, zo zeggen de onderzoekers. “Vaak horen patiënten zeggen dat wanneer ze op blote voeten lopen ze rugpijn of pijn in hun knieën krijgen.”

De beste manier om die pijn te vermijden? Altijd schoenen dragen die je voet op een deftige manier ondersteunen. Wat voor soort schoenen dat dan wel mogen zijn. Wel: schoenen die de schokken van het stappen op een afdoende manier opvangen en die je voet bij voorkeur ook nog in een goede staphouding houden door hun vorm.

De eigenschappen waarover een ‘goede schoen’ volgens de onderzoekers zeker moet beschikken:

  • zijn een stevige hiel
  • een degelijke zool
  • en bovenop de voet: een voldoende groot steunstuk waarmee je de schoen zonder moeite aan je voet kan houden.

Ga voor ‘dedicated house shoes’

Merken waarover de twee voetspecialisten zich erg lovend uitlaten, zijn Merrell, Spenco, Mephisto and Rockport: die zouden je voeten alle steun geven die ze nodig hebben. Ook een goed idee volgens de dokters: investeer in een paar ‘dedicated house shoes‘: schoenen die je enkel in huis draagt en nooit daarbuiten. Zo vergroot je de kans dat je indoor gaat voor een comfortabel, doch degelijk exemplaar en verklein je de kans dat je alsnog verleid wordt om heelder dagen op blote voeten rond te lopen.

Dé indoor schoenen die hoog op onze wishlist staan:

Slippers met luipaard-motief en embellishment

Roger Vivier, € 990. Koop ze hier

Sportieve sneakers in zandkleur en lichtblauw

Vanessa Wu (via Les Jumelles), € 89. Koop ze hier

Roze slippers met stevige banden en gesp

Moses (via Lily), € 35. Koop ze hier

Zweedse klompjes met bloemenpatroon

Saninta, € 59,95. Koop ze hier

Meer lezen over schoenen en trends in lockdown:

 

SOURCE: You Magazine