Home Gezond Met deze eenvoudige test ontdek je of je te weinig slaapt

Met deze eenvoudige test ontdek je of je te weinig slaapt

Met deze eenvoudige test ontdek je of je te weinig slaapt

Heb jij een chronisch slaaptekort opgebouwd? Je ontdekt het dankzij dit eenvoudige trucje. Het enige dat je nodig hebt is een lepel en een metalen schaal.

 

We hebben het druk, dat is duidelijk. En daarom durven we al eens wat slaap laten om alles rond te krijgen. 6 uur slaap voldoende denk je? Uit onderzoek blijkt dat dit niet klopt. Maar hoeveel je moet slapen hangt af van persoon tot persoon. Maar wat is dan voor jou het beste aantal uren slaap? Je kunt het testen met een handige trucje van Nathaniel Kleitman, een onderzoeker aan de universiteit van Chicago.

Lees ook: Deze 7 dingen gebeuren met je lichaam als je te weinig slaapt

Slaaptest

Het enige dat je nodig hebt is een metalen schotel en een lepel. Je doet deze test best in de vroege namiddag. Ga in een stille, donkere ruimte liggen. Hou de lepel in je handen en zet de schaal eronder naast je bed. Sluit je ogen en ontspan.

Als je in slaap valt, zal je de lepel laten vallen en het lawaai van de lepel en de schaal maakt je wakker (tenzij je heel vaste slaper bent). Van zodra je wakker bent, bereken je hoe lang het duurde vooraleer de lepel viel.

  • In slaap binnen 5 minuten: je hebt een serieus slaaptekort. Misschien heb je een slaapstoornis of te veel stress. Probeer deze tips. Geen verbetering? Maak dan een afspraak in een slaapkliniek.
  • Valt de lepel binnen de 10 minuten, dan is je nachtrust niet optimaal. Misschien moet je proberen vroeger onder de wol te kruipen. Wist je trouwens dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen? Hier lees je waarom.
  • Duurt het 15 minuten of langer vooraleer je lepel valt, dan ben je goed bezig. Het zit goed met jouw slaappatroon.

Meer over gezondheid & slaap

SOURCE: Marie Claire