Graag wat gezonder door het leven, maar geen idee waar te beginnen? Vivian Reijs verzamelt op haar website tips om gezond door het leven te gaan. Die heeft ze nu ook in een boek gegoten. In ‘Gezonder met Viv’ vertelt ze hoe je gezond aan de slag kunt gaan en deelt ze tal van recepten. Aan Feeling verklapt ze drie dagen alvast enkele van haar gouden tips. Vandaag leert ze ons wat we moeten doen als we wakker liggen omdat onze kinderen slecht slapen.

Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige als het gaat om slaap. Wij zijn allemaal in ons gezin niet de allerbeste slapers geweest. En mijn kleine James die kan er helemaal wat van. Natuurlijk zijn er bij die kleintjes veel meer oorzaken, (zoals dromen, tanden, honger, dorst, emoties,…) dus een goede nacht is gewoon een luxe de eerste paar jaar. Maar na 3 à 4 jaar zouden kinderen toch wel wat rustiger moeten kunnen slapen. Al moet je ze daar soms een handje bij helpen. Ik heb inmiddels veel onderzoek gedaan naar wat nou echt werk en wat niet.

Je kunt natuurlijk als snel grijpen naar een slaapdrankje, maar ik zou dat niet perse aanraden. Dit omdat er vaak kruiden worden gebruikt waarop niet elk kind goed reageert en daarnaast zit er vaak ook veel suiker in deze drankjes.

Je kunt zelf eigenlijk veel meer doen dan je denkt. Deze tips helpen je kind beter slapen, maar kunnen ook voor jou werken.

1. Vermijd lampjes

Begin allereerst met alle lampjes te vermijden. Zolang er licht is wordt er geen melatonine aangemaakt in de hersenen. En melatonine is het hormoon dat je nodig  hebt om goed te slapen. Dus helaas ook die kleine bedlampjes en ganglampen zijn niet aan te raden. (lukt het niet meteen om de lampen uit te doen? Doe ze dan wel uit zodra de kinderen slapen) En probeer de ouderslaapkamer ook zo donker mogelijk te houden.

2. Een gezonde snack

soms helpt het kinderen om toch nog iets kleins (gezonds) te eten voor ze gaan slapen. Zoals bijvoorbeeld een banaan, beetje havermoutpap, glaasje warme plantaardige melk of een handje ongebrande noten bijvoorbeeld. Honger of een dalende bloedsuikerspiegel kan ook voor onrustige slaap zorgen. Uiteraard geen hele grote en suikerrijke maaltijd. Maar iets kleins kan zeker helpen.

3. Magnesium

Magnesium is een heel belangrijk mineraal. Helaas hebben mensen vaak een tekort zonder dat ze het weten, zelfs kinderen. We halen te weinig magnesium uit onze voeding terwijl het rustgevend en harmoniserend werkt. Ik neem zelf elke avond voor ik ga slapen een magnesiumsupplement en ik merk dat ik echt beter slaap. Voor kinderen vind ik supplementen slikken nog niet altijd een must en zeker geen aanrader. Dus kies ik voor de vloeibare variant. Ik spuit dat op de huid, vaak van de voeten en masseer het dan eventjes in. Vinden kinderen heerlijk en ze worden er echt rustiger van. Wil je zelf supplementen slikken? Vraag dan raad aan je arts of apotheek.

Meer over kinderen: