Hard gefeest dit weekend en nu niet zo goed in je vel? Misschien is een slaaptekort wel de oorzaak. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat sombere gevoelens en psychische problemen te wijten kunnen zijn aan slaapgebrek. Slapeloosheid verdubbelt zelfs de kans op een depressie. Een extra reden om vanavond op tijd in bed te kruipen.

Oorspronkelijk werd er gedacht dat slapeloosheid een gevolg was van psychische problemen, maar nu blijkt dus het omgekeerde het geval. Tijdens de studie, uitgevoerd aan Oxford, werden 3.700 studenten gedurende verschillende weken gevolgd. Sommigen ondergingen een nieuwe therapie tegen slapeloosheid. De helft van de groep sliep na 10 weken opmerkelijk beter én er waren minder klachten over paranoia, hallucinaties, angst of depressie. 

“Er is altijd gedacht dat slaapproblemen een gevolg zijn van psychische problemen“, zegt Daniel Freeman, een van de medewerkers aan het onderzoek. “Maar blijkt net dat een slaapgebrek een van de oorzaken kan zijn. Slaapgebrek verdubbelt zelfs de kans op een depressie. Goed om weten: want de behandeling tegen slapeloosheid kan een middel zijn tegen depressie.”

Meer over je nachtrust: