Home Gezond Nieuwe studie bewijst dat je schoonheidsslaapje geen sprookje is

Nieuwe studie bewijst dat je schoonheidsslaapje geen sprookje is

Nieuwe studie bewijst dat je schoonheidsslaapje geen sprookje is

Voldoende slaap is belangrijk voor je gezondheid, dat weten we ondertussen. De term ‘schoonheidsslaapje‘ gaat al mee sinds sprookjes bestaan. Maar deze nieuwe studie bewijst nu dat ze helemaal geen fabel zijn, en dat onvoldoende slaap je écht onaantrekkelijk maakt. Tijd om een uiltje te knappen dus.

Slaap jij wel voldoende? Aan deze 5 signalen merk je of je dringend meer slaap nodig hebt.

Schoonheidsslaapje

Zweedse onderzoekers ontdekten dat mensen die onvoldoende slapen als minder aantrekkelijk gezien worden én dat anderen er minder graag tijd mee spenderen. Een slaaptekort doet ons er namelijk moe, lelijker en minder gezond uitzien volgens anderen.

Voor het onderzoek namen de wetenschappers van het Karolinska Instituut foto’s van 25 mannelijke en vrouwelijke studenten, ze droegen geen make-up. De eerste set foto’s werd genomen nadat de studenten acht uur hadden geslapen voor minstens 2 opeenvolgende nachten. In de tweede set hadden de studenten maar 4 uur geslapen, en dat twee nachten lang.

Ongezond is onaantrekkelijk

Vervolgens werd aan 122 vreemden gevraagd om scores te geven aan de foto’s. Zo moesten ze onder andere aangeven hoe graag ze de studenten wilden leren kennen en ermee optrekken, en hoe aantrekkelijk, gezond, slaperig en betrouwbaar ze eruitzagen. In iedere categorie, behalve betrouwbaarheid, scoorden de foto’s waarbij de studenten slechts 4 uur geslapen hadden het slechtst. Met andere woorden: als we minder slapen willen mensen minder graag met ons optrekken, zien we er minder aantrekkelijk en gezond uit. Bovendien zien ze dat we slaperig zijn. Auwch. Toch maar eens op tijd in bed kruipen vanavond?

De onderzoekers publiceerden hun nieuw onderzoek in Royal Society Open Science journal. “Als je gezicht er minder gezond uitziet, of het nu komt door slaaptekort of omdat je een slechte slaper bent, worden in anderen hun lichaam ziekte-vermijdende mechanismes geactiveerd. Dat maakt dat ze minder graag met je willen optrekken“, aldus de verkalring van de onderzoekers.

Gelukkig kunnen wij vrouwen wel wat trucjes uit onze mouw schudden om er minder moe uit te zien. Concealer en mascara zijn je beste vriend in dat geval, ontdek hier 7 snelle beautytips om je vermoeidheid te verbergen.

Meer artikels over slapen: