Noella was 17 toen ze voor het eerst hyperventileerde. Jarenlang bezocht ze dokters en zocht ze naar manieren om er mee om te gaan. Dankzij de Buteyko-methode kan ze eindelijk terug opgelucht ademhalen, en schreef er zelfs een boek over.

“Toen ik zeventien was en met mijn vriendje in de cinema zat, voelde ik me benauwd. Ik kon steeds moeilijker ademen, en het leek of mijn keel stilaan dichtgesnoerd werd. Ik raakte in paniek en vluchtte weg uit de zaal. Zonder dat ik het wist, had ik mijn eerste hevige hyperventilatie-aanval. Het bleek niet de enige te zijn, want later bleven ze elkaar opvolgen. Ik kreeg ze op verschillende plaatsen: thuis, op restaurant, in de bus… Vooral in afgesloten ruimtes stak mijn ademnood de kop op. Het voelde telkens alsof ik onder water werd gehouden, hopeloos snakkend naar lucht, alsof ik letterlijk en figuurlijk verdronk, vreselijk beangstigend.

“Het voelde telkens alsof ik onder water werd gehouden, hopeloos snakkend naar lucht, alsof ik letterlijk en figuurlijk verdronk, vreselijk beangstigend.”

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4
bekijk op één pagina

Wil je zelf ontdekken hoe je beter kunt ademen of zelf lezen over de Buteyko-methode? Dat kan in het boek ‘Heradem’ van Noella Appermans. Nu te koop in de boekhandel voor 22,50 euro. 

Meer straffe getuigenissen: