Toen mijn man zo’n tien jaar geleden overleed aan een hartaderbreuk, maakte me dat nog angstiger.  Ik miste hem vreselijk en voelde me alleen, niemand die me kon helpen, die me begreep. Ik lag alleen in dat grote bed en vroeg mij af ‘wat als ik nu een aanval krijg?’

Toeval bestaat niet

Ik besloot mijn leven om te gooien en schreef me in voor een 4-jarige opleiding gezondheidsconsulente. Ik stortte me volledig op mijn studie. Ik maakte mijn eindwerk rond ademhaling, maar er bleven veel vragen onbeantwoord. Tot ik iets las over de Buteyko-methode, een een door een Russische arts ontwikkelde ademhalingstechniek die al duizenden astma-, apneu- en hyperventilatiepatiënten heeft geholpen.

Ik schreef me in voor drie opleidingen in Tilburg en er ging een wereld voor me open. Ik leerde er onder andere dat diep ademhalen de grootste misvatting is als je hyperventileert. Het is  net nodig om rustig en ondiep door de neus in en uit te ademen. Eindelijk kreeg ik antwoord op zoveel vragen. De tranen rolden van mijn wangen toen ik voor het eerst de Buteyko-methode probeerde en mijn ademhaling onder controle kreeg. Ik ben nog niet volledig van mijn ademhalingsproblemen af, maar we komen er. De Buteyko-techniek heeft mij mijn vrijheid teruggegeven.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4
bekijk op één pagina

Wil je zelf ontdekken hoe je beter kunt ademen of zelf lezen over de Buteyko-methode? Dat kan in het boek ‘Heradem’ van Noella Appermans. Nu te koop in de boekhandel voor 22,50 euro. 

Meer straffe getuigenissen: