Stress, geen fut, slecht slapen… Wie heeft er geen last van? En altijd is er die ongerustheid: zou er toch niks méér aan de hand zijn? Een goede diagnose is cruciaal, en opvallend: steeds meer mensen worden geholpen door orthomoleculaire geneeskunde. Lees hier ook het verhaal van Leen: ‘Ik schrapte alcohol, zuivel, veel vissoorten, gluten en gist en heb weer de energie van 9 jaar geleden’.

In deze tijd, waarin we steeds langer werken en almaar meer verantwoordelijkheid dragen, is het geen wonder dat vermoeidheid een veelgehoorde klacht is. Vrouwen hebben er trouwens veel meer last van dan mannen. Het gaat dan niet over een beetje moe zijn, maar over je compleet leeg voelen. Over uitgeput en lusteloos zijn. Dagelijkse taken als opruimen of koken vergen steeds meer moeite. Je vertoont uitstelgedrag en krijgt op den duur niets meer gedaan. Vermoeidheid kan fysiek én mentaal zijn. Wie lichamelijk oververmoeid raakt, voelt haar krachten wegebben en krijgt overal spierpijn. Wie mentaal moe is, kan zich niet meer concentreren en is vaak slaperig.

De vicieuze cirkel

Vermoeidheid is geen ziekte op zichzelf, al te vaak is het een symptoom van iets anders. Er zijn uiteraard ‘normale’ oorzaken van vermoeidheid, zoals zware fysieke arbeid, een zwangerschap, een nieuwe baby of een examenperiode. Meestal recupereer je vrij snel na zo’n intense, veeleisende periode. Maar als de vermoeidheid lang daarna nog aanhoudt, is er misschien toch iets meer aan de hand en is het aangewezen jezelf te laten onderzoeken. Bij een bezoek aan de dokter wordt er altijd eerst gekeken naar mogelijke fysieke oorzaken van vermoeidheid. Er zijn enorm veel aandoeningen die je ongemerkt uitputten. Misschien heb je diabetes, apneu of schildklierproblemen? Eenmaal de juiste diagnose is gesteld, kun je aan de slag met aangepaste medicatie en een behandelplan.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4 5 6 7 8
bekijk op één pagina

Met deze tips zal je een gezonder leven leiden: