Als een biologische oorzaak werd uitgesloten, wordt je levensstijl onder de loep genomen. Te veel alcohol, ongezonde stress, te laat gaan slapen, een te hoog gewicht… Het zijn allemaal potentiële slaapverstoorders. Maar ook al ken je de oorzaak, dan nog is het niet altijd makkelijk om er iets aan te doen. Soms lukt het gewoon niet om in je eentje weer rust te vinden. De slapeloze nachten stapelen zich op en je belandt in een vicieuze cirkel.

Zombie komt tot leven

Leen is notaris en een energieke verschijning, maar dat was enkele jaren geleden helemaal anders. Na de geboorte van haar tweede kind kwam ze terecht in een spiraal van stress, onrust en slapeloosheid. De combinatie van zelfstandige worden, het verbouwen van een huis en een kind met de ene oorontsteking na de andere, was fataal. “Ik was een wrak, een zombie. Ik begrijp niet hoe ik die periode ben doorgekomen, achteraf had ik zelfs het gevoel dat een deel van mijn hersenen was afgestorven. Het heeft heel lang geduurd voordat ik weer uitgerust was en de nasleep van die periode laat zich zelfs nu nog voelen. Ik ben erdoor gekomen omdat ik mezelf weer op de eerste plaats zette. Net zoals bij de instructies in het vliegtuig, waar je eerst zelf een zuurstofmasker moet opzetten en pas daarna dat van je kinderen.

Ik maakte met mezelf de afspraak dat ik niet meer werk als ik te moe ben. Als zelfstandige moet ik noodgedwongen ook in het weekend werken, maar dan plan ik wel om de vermoeidheid heen. Mijn minimale aantal uren slaap zijn heilig: 7,5 uur. Als ik op voorhand voel dat ik niet genoeg zal kunnen slapen, annuleer ik zelfs afspraken. Zijn we uitgenodigd op een feestje of receptie? Dan ga ik eerder naar huis als ik de dag erna niet kan uitslapen.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3 4 5 6 7 8
bekijk op één pagina

Met deze tips zal je een gezonder leven leiden: