Je energiepeil op punt houden, lijkt soms zo moeilijk met alle drukte van elke dag. Wil je toch energiek blijven? Dan heeft dokter Bruno Ariens tips. In zijn boek ‘Meer energie – nooit meer moe in 4 stappen’ deelt hij de gouden tips voor een energiek leven.

Laten we eerlijk zijn: het is verleidelijk om de beste series op Netflix te bingewatchen en regelmatig languit op de sofa te vertoeven. Maar minder moe gaan we er niet van worden. Waarom niet onze energiebalans aanpakken nu we er de tijd voor hebben. Dokter Ariens tipt hoe.

We vallen met de deur in huis, hoe krikken we ons energiepeil op?

“Eigenlijk is het heel eenvoudig: je draaglast mag niet groter zijn dan je draagkracht. Je draaglast zijn dingen die energie kosten, moeilijke taken bijvoorbeeld. Terwijl je draagkracht of veerkracht verhoogt dankzij bepaalde dingen. Gezonde voeding of sport geven je bijvoorbeeld veel energie. Zo heb je meer draagkracht om die draaglasten te dragen.”

En daarnaast moeten we vooral meer slapen en minder piekeren?

“Klopt. Van slapen krijg je uiteraard terug energie, je batterijen worden opgeladen. Piekeren vreet dan weer tonnen energie, en vooral in deze periode piekeren we misschien wel eens vaker dan anders.”

Moeten we meer slapen dan anders nu?

“Neen. Luister naar je lichaam. Rusten is goed, maar daarna is het belangrijk om terug op te staan en in beweging te komen. Neem tijd om gezond te koken en dingen te doen waar je energie van krijgt.”

Hoe stoppen we met dat piekeren? Want het is niet evident.

“In het boek deel ik wetenschappelijk bewezen tips. De eerste stap is bewustzijn: je moet weten dat je piekert. Daarna kun je jezelf een aantal vragen stellen:

  • Helpt deze gedachte mij om mijn doel te bereiken?
  • Geeft deze gedachte me een goed gevoel?
  • Denken de meesten er net zo over als ik?

Vaak is het antwoord op die vragen nee. Het is goed dat te beseffen. Daarnaast zoek je best afleiding. Luister muziek, bel iemand op of kijk iets op tv. Het maakt niet uit wat je doet, zolang het je gedachten verzet.

Er zijn ondertussen zoveel boeken en tips over gezonde voeding dat we niet meer goed weten wat nu écht best is. Wat raad jij aan? 

“Ik hou van informatie die wetenschappelijk bewezen is. Voor heel wat voedingstips of dieetboeken is dat niet zo. Daarom baseer ik me op de omgekeerde voedingsdriehoek. En die is duidelijk: kies zoveel mogelijk voor plantaardige voedingsmiddelen, drink veel water en beperk de inname van dierlijke producten. Ik volg deze levensstijl zelf, en het werkt prima. Al die ingewikkelde diëten zijn niet nodig.”

Moeten we supplementen slikken? 

“In sommige gevallen kan dat natuurlijk, maar dat is eerder uitzonderlijk. Ik krijg vaak vermoeide patiënten over de vloer die denken dat ze een vitaminetekort of bloedarmoede hebben. Maar vaak is dat niet het geval. Een verstoorde energiebalans maakt je moe, en dat kun je niet oplossen met een pilletje.”

Dokter Bruno Ariens is huisarts en slaapcoach. Meer weten of zijn blog lezen, kan hier. Het boek ‘Meer energie – Nooit meer moe in 4 stappen’ is verkrijgbaar voor 19,99 euro (Uitgeverij Lannoo)

 

 

Meer tips om je energie op peil te houden:

Openingsbeeld: ImaxTree