Ben jij altijd op dieet en lukt het je niet meer goed om af te vallen? Misschien ben je wel té streng. Volgens nieuw onderzoek uit Australië is het namelijk een goed idee om regelmatig over te schakelen op een normaal eetpatroon in plaats van altijd calorieën te tellen.

Dokter leg uit: ‘Daarom is calorieën tellen géén goed idee’ 

Stevig aan het diëten om enkele kilo’s te raken? Als je dat op lange termijn wilt volhouden, kun je maar beter af en toe een pauze inlassen. Uit een onderzoek, gevoerd aan de University of Tasmania, blijkt namelijk dat mensen die regelmatig een pauze inlassen tijdens hun dieet, meer kilo’s afvallen én ze achteraf minder snel terug bijkomen.

Voor het onderzoek werden 51 mannen met overgewicht gevolgd. Ze werden onderverdeeld in twee groepen: de ene moest zich 16 weken houden aan een dieet van twee derde van de aanbevolen calorie-inname. De andere helft volgde 2 weken hetzelfde strikte dieet, maar wisselde dan af met 2 weken normale calorie-inname. Zij moesten het wel 32 in plaats van 16 weken volhouden. Wat bleek? De mannen die het tweede dieet volgden, vielen meer af en slaagden er beter in de verloren kilo’s niet opnieuw bij te komen.

Volgens Nuala Byrne, die het onderzoek leidde, is er een logische verklaring. “Ons lichaam gaat evolutionair gezien in ‘hongermodus‘ als we minder eten. Ons metabolisme werkt trager en we slaan meer calorieën op. Door om de 2 weken terug normaal te eten, blijft je lichaam hormonen aanmaken die aangeven wanneer je genoeg hebt en vermijd je dat je lichaam in die hongermodus gaat. Bovendien speelt ook het psychologische effect een rol: een strikt dieet volhouden is gemakkelijker als je erna twee weken normaal mag eten.

Wel jammer: de mannen in de studie mochten in die 2 ‘normale’ weken niet onbeperkt eten. Ze aten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor mannen van hun leeftijd en hun fysieke activiteit. Dat wilt dus helaas niet zeggen dat die twee weken ‘zondigen’ gelijk staat aan schranspartijen met chocolade, frietjes of pizza’s.

Meer tips voor een gezond gewicht:

SOURCE: She