Onderzoek: zo kun je dankzij je ontbijt dubbel zoveel calorieën verbranden

Je wilt graag zo weinig mogelijk calorieën nuttigen? Misschien toch niet zo’n goed, zeker niet bij het ontbijt. Uit Duits onderzoek blijkt namelijk dat een groot ontbijt kan zorgen dat je tot 2,5 keer zoveel calorieën verbrandt overdag.

Zin in een lekker ontbijt op zondag? Laat je gerust gaan. Je grootste maaltijd aan het begin van de dag nemen, zou zorgen dat je meer calorieën verbrandt en minder kans hebt op obesitas.

De reden is simpel: je lichaam heeft energie nodig om het eten te verteren. Dankzij je grote ontbijt, is je lichaam vroeg gestart en blijft het de rest van de dag hard werken.

Minder snacks

Komt er nog bij dat je dankzij dat ontbijt minder zin hebt in suiker overdag. De onderzoekers raden aan om een groot ontbijt te eten en een lichtere lunch en diner. Volgens hen vermindert het de kans op diabetes type 2 en obesitas. Wel belangrijk: het moet een gezond ontbijt zijn natuurlijk! Zorg voor een goede mix tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Inspiratie nodig? Zie hieronder enkele voorbeelden.

Pannenkoeken met banaan (Ellemieke Vermolen)

Pannenkoeken met banaan (Ellemieke Vermolen)

Pannenkoeken met banaan (Ellemieke Vermolen)

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • snuifje kaneel

Bereiding:

Prak de banaan met de eieren in een kommetje. Voeg kaneel toe. Doe een scheutje kokosolie in de pan en bak er kleine pannenkoekjes van (maak ze niet te groot, anders vallen ze uit elkaar).

Pijnboompitten met amandelmeel, kokosmelk en aardbeien (Pascale Naessens)

Pijnboompitten met amandelmeel, kokosmelk en aardbeien (Pascale Naessens)

Pijnboompitten met amandelmeel, kokosmelk en aardbeien (Pascale Naessens)

Ingrediënten:

  • 100 g pijnboompitten
  • 3 eetlepels amandelmeel (= 40 g)
  • 400 ml dikke kokosmelk
  • 1 vanillestokje
  • Bakje aardbeien

Zo maak je het:

  • Bruin de pijnboompitten in de oven op 180 °C. Zet na 6 tot 7 minuten de oven uit en laat ze nog even staan. Ze mogen niet donkerbruin zijn want dan worden ze bitter, maar lichtbruin zijn ze heerlijk.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap er het merg uit. Doe dit in de kokosmelk, samen met het amandelmeel. Verwarm de kokosmelk even maar laat ze niet koken. Doe ook de pijnboompitten bij de kokosmelk en laat een 5-tal minuten staan.
  • Snijd intussen de aardbeien in stukjes. Verdeel de kokosmelk met de pijnboompitten over kommetjes en schik er de aardbeien in. Geniet van dit heerlijke gerechtje.

Hormoon-smoothierecept (Ellemieke Vermolen)

Hormoon-smoothierecept (Ellemieke Vermolen)

Hormoon-smoothierecept (Ellemieke Vermolen)

Ingrediënten:

  • 1/2 avocado
  • 1/2 banaan
  • flinke hand spinazie of ander bladgroen
  • eventueel een schepje weiproteïne voor een extra gevuld gevoel

Bereiding:

Doe alles in de blender en mix.

Frittata met ham en kaas

Frittata met ham en kaas

Frittata met ham en kaas

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 15 g boter, reuzel of spekvet
  • 8 grote eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 g pancetta (kleingesneden)
  • 50 g rauwe ham (in dunne plakjes)
  • 1 el gesnipperde dille
  • roze Himalayazout
  • versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een ovenschaal of braadslee van 22 x 32 cm in met boter.
  • Klop in een kom de eieren los met de room. Klop er roze Himalayazout en peper door.
  • Schenk het eimengsel in de ovenschaal. Strooi de stukjes pancetta erover en schep ze gelijkmatig door het eimengsel.
  • Scheur stukjes rauwe ham af en verdeel ze over de frittata. Strooi de dille erover.
  • Bak de frittata ongeveer 25 minuten in de oven tot hij net gestold is en de randen bruin kleuren.
  • Laat de frittata 5 minuten afkoelen op een rooster.
  • Snijd hem in 4 porties en serveer ze warm.

(Uit ‘Keto in 5’)

Meer gezonde tips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content