Home Gezond Opgelet! Dit onopvallend symptoom van longkanker kun je maar beter nooit negeren

Opgelet! Dit onopvallend symptoom van longkanker kun je maar beter nooit negeren

Opgelet! Dit onopvallend symptoom van longkanker kun je maar beter nooit negeren

Longkanker treft heel wat mensen en eist meer mensenlevens dan welke vorm van kanker ook. Waarom zoveel mensen de vreselijke ziekte niet overleven: op het moment dat er klachten zijn,  is het vaak al uitgezaaid. Maar dit ene subtiele symptoom kan een waarschuwing zijn.

Van alle mensen die de diagnose longkanker krijgen, overlijdt bijna 85% binnen 5 jaar. Het is daarmee de meest dodelijke kanker. De bekendste klachten van longkanker zijn vermoeidheid, gewichtsverlies, hoofdpijn en rugpijn. Maar ook pijn op andere plekken in je lichaam kan een waarschuwing zijn: want longkanker kan zich via de lymfeklieren en het bloed verspreiden.

Symptomen

Er is een symptoom dat je wel op tijd kan waarschuwen, maar het probleem is dat het zo onschuldig lijkt dat mensen er lang mee blijven rondlopen. Het is namelijk een aanhoudende prikkelhoest. Loop je dus al enige tijd rond met een prikkelhoest, bespreek het dan zeker even met de huisarts. Andere symptomen zijn kortademigheid, piepende adem, pijn bij het ademen, vaak terugkerende longontseking, aanhoudende heesheid zonder keelpijn, bloed in opgelost slijm en zeurende pijn in borststreek, rug of in het gebied van de schouders.

Stop voor het te laat is

Er zijn heel wat factoren die longkanker kunnen veroorzaken, maar roken is veruit de belangrijkste. Stop dan ook voor het te laat is, en vergeet niet, het is NOOIT te laat om stoppen. Vermijd ook dat je meerookt met anderen.

Meer artikels over gezondheid: