Home Gezond Opgepast: deze zomer worden er meer teken verwacht

Opgepast: deze zomer worden er meer teken verwacht

Opgepast: deze zomer worden er meer teken verwacht

Deze zomer worden er meer teken verwacht in België. Dankzij enkele eenvoudige tips voorkom je een tekenbeet

Als het warme, vochtige weer nog lang aanhoudt, zullen er waarschijnlijk meer teken zijn deze zomer. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volkgsgezondheid (WIV). Het instituut raadt aan aan om extra waakzaam te zijn. 

Door de zachte winter en de temperaturen in maart, boven de 10 à 12 graden, waren de teken dit jaar al vroeg actief. De laatste weken is het dan weer vochtig en warm. "Omstandigheden die de teek bijzonder goed gedijt", zegt Tinne Lernout, arts-epidomoloog bij het WIV. En dat betekent waarschijnlijk meer tekenbeten. "Of het zou een zeer droge, warme zomer moeten worden, slecht weer voor teken." 

Van juni tot december vorig jaar telde het WIV zo'n 5.200 tekenbeten. Het instituut vraagt om tekenbeten te melden op hun website. "Zo krijgen we een goed overzicht. Dit jaar is er zelfs een app zodat de melding nog vlotter en correcter kan gebeuren." 

Tekenbeten kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. "Dit gebeurt in 1 à 2 procent van de gevallen, jezelf controleren is dus belangrijk."

Tips om tekenbeten te voorkomen

  • Draag gesloten schoenen en lichtgekleurde kledij die vooral de benen, de armen en de hals bedekt (broekspijpen in kousen, lange mouwen, …)
  • Gebruik een insectenwerend middel met minstens 30% DEET op de blootgestelde huid, m.a.w. op lichaamsdelen die niet door een kledingstuk worden beschermd, maar vermijd het gezicht en de handen (om de 2 à 3 uur herhalen)
  • Vermijd contact met struikgewas en hoog gras en blijf zoveel mogelijk op paden

Toch een tekenbeet?

  • Onderzoek het volledige lichaam zorgvuldig op teken na eventuele blootstelling
  • Verwijder teken zo snel mogelijk met een aangepaste tekentang of pincet, zonder op het achterlichaam van de teek te knijpen

 

Lees ook: 

Dé tips om je huidvlekjes zelf te controleren

5 voedingsmythes: waarheid of klinkklare onzin?

7 tips om voorjaarsvermoeidheid tegen te gaan

 

Bron: HNB, WIV