Met de start van het nieuwe schooljaar is ook Pascale Naessens er terug met een nieuw boek: ‘Echt Eten‘. En na tien jaar nog steeds met haar eigen visie: low carb, verse ingrediënten en lekker genieten. Tijd voor een gesprek.

Proficiat met je nieuwe boek. Je geeft ons weer heel wat nieuwe low carb recepten. Waar blijf je na tien jaar nog altijd die inspiratie vinden? 

“Overal eigenlijk. Als ik op reis ga, doe ik veel inspiratie op. Maar dat was nu wel even anders natuurlijk. Tijdens de lockdown werd ik gedwongen om op een andere manier aan de slag te gaan. En eigenlijk is dat goed, want hoe beperkter je middelen, hoe creatiever je moet zijn. Daarom vind ik het ook leuk om met weinig, maar goede ingrediënten te werken. Ik vertek meestal vanuit één ingrediënt, een lekkere seizoensgroente bijvoorbeeld. Daarna kijk ik wat ik er bij past en ga ik aan de slag. Ik schrijf zelf boeken, maar ik maak nooit recepten die ik al eens maakte. Ik vind het net leuk om op voorhand niet te weten wat ik maak en telkens opnieuw iets verrassend op tafel te toveren. Eigenlijk zijn er maar drie voorwaarden: het moet vers en lekker zijn, het moet mooi zijn en het moet eenvoudig zijn.”

“Je moet een dessert niet zien als een zonde of een extra. Het juiste dessert past perfect binnen je gezonde levensstijl”

Over dat eenvoudig koken. De septemberrush komt er opnieuw aan en heel wat ouders zijn op zoek naar gemakkelijke gerechten om op tafel te toveren. Heb jij tips? 

“Val kinderen vooral niet lastig met preken over gezonde voeding of termen waarvan ze uit de lucht vallen. Geef gewoon zelf het goede voorbeeld, zet zelf veel verse, lekkere en gekleurde ingrediënten op het menu en zorg dat eten plezant is. Daarnaast is eetcultuur bijbrengen belangrijk: als kinderen niet weten waar melk vandaan komt, val ik achterover. Leer ze leuke dingen bij over eten, zorg dat ze respect hebben voor het eten én serveer ze gewoon hetzelfde potje als jullie: uit onderzoek blijkt dat kinderen die hetzelfde eten als hun ouders, gevarieerder en gezonder eten dan kinderen die dat niet doen.”

Inspiratie vinden ze je in je nieuwe boek? Wat is je favoriete recept? 

“Als ik eentje moet kiezen, ga ik voor de bavarois van perziken en gedroogde abrikozen. In dit boek vind je trouwens nog heel wat lekkere desserts. Het was voor mij een zoektocht: een lekker dessert zonder geraffineerde suikers of bloem. Dat vind ik belangrijk: je moet ze helemaal niet zien als een extra of een zonde, ze passen perfect binnen die gezonde levensstijl. En die bavarois is een van mijn mooiste en lekkerste recepten: die heerlijke zoete smaken, de romantische rozenblaadjes en die prachtige kleuren, ik word er zelf lyrisch van.”

“Een goed gerecht heeft drie voorwaarden: het is lekker vers, het is mooi en het is eenvoudig”

Je klinkt na al die jaren nog altijd even enthousiast. We moeten ons dus geen zorgen maken over inspiratienood, jij gaat nog boeken blijven maken? 

“Zolang ikzelf en de mensen het leuk vinden, ga ik nog even door. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Het voordeel is dat ik altijd plezier haal uit mijn werk, het nadeel is dat ik nooit kan stoppen met werken (lacht). Maar ik klaag niet hoor, laat mij nog maar experimenteren met al die lekkere smaken.”

Echt Eten van Pascale Naessens is nu verkrijgbaar. (Uitgeverij Lannoo – €25,99)

Meer artikels over Pascale Naessens: