Als er één merk gespecialiseerd is in ‘welzijnsproducten’ op maat, is het wel Philips. Denk aan de Lumea, die haartjes wegflitst al naargelang je huidtype of aan de Sonicare tandenborstel die precies weet waar en hoe je beter moet poetsen. Onlangs legde het slimme label een nieuwe versie van hun ontwaaklamp in de rekken: de Somneo Connected. Onze webredactrice mocht ‘m testen en of ze er écht met een beter humeur van opstond, lees je hier.

Slimme sensor en app

In de winter heb ik, waarschijnlijk net als jou, meer moeite om met het juiste been uit bed te stappen. Als ik al uit bed geraak. Rond het uur dat ik opsta (rond 7) is het tegenwoordig nog PIKdonker waardoor mijn lijf gewoonlijk wat tegenspruttelt.

Sprongetje in de lucht dan ook, toen het nieuwste Somneo Connected Sleep & Wake-up Light (ik noem ‘m kortweg UFO) in mijn postvak zat. Anders dan de vorige versies, helpt hij ook beter in te slapen én kan je ‘m verbinden met een app (SleepMapper). Dat laatste is handig omdat het toestel sensoren bevat die de temperatuur, luchtvochtigheid en het licht- en geluidsniveau in mijn slaapkamer meten. Als ik mijn appje open, krijg ik meteen te zien of mijn slaapomstandigheden die nacht optimaal waren.

Ademhalingsyoga

Waar ik ‘m vooral handig voor vind? Gewoonlijk kruip ik nogal stressie in mijn bed omdat ik tot laat doorwerk. Gevolg? Ik heb nog een portie Netflix nodig om in slaap te vallen. Niet echt goed voor m’n ogen heb ik me laten vertellen, én al helemaal niet oké dat ik m’n smartphone meeneem naar bed. Dat laatste doe ik nog steeds – al gaat hij meteen in vliegtuigmodus én hang ik hem in de USB-poort van m’n UFO om op te laden – maar in plaats van The Crown te bingen, doe ik nu aan ‘ademhalingsyoga’. Hoe dan? Wel, met het RelaxBreathe programmaatje waarbij je diep moet ademhalen als het licht feller wordt en weer uitademt als het licht terug dooft. Ditzelfde kan je ook instellen op het ritme van geluid.

Zonsop en -ondergang

Als ik dan helemaal ontspannen ben en klaar ben voor de nacht, laat ik m’n UFO nog even de zonsondergang simuleren. Nét echt!

Na een (opvallend rustigere) nacht: tijd om op te staan. Nadat de Somneo een natuurlijke zonsopgang heeft nagebootst, jengelt de Buddha Wakeup (je kan kiezen uit 9 geluidjes) me uit mijn slaap. Als je liever de stem van Peter Van de Veire, Xavier Taveirne of Michèle Cuvelier door je oor knalt, kan je ‘m trouwens ook inzetten als radiowekker.

Ik moet zeggen: omdat-ie geleidelijk aan heel mijn kamer verlicht, heb ik – net als 92% van m’n mede-gebruikers – écht minder moeite om meteen recht te springen. Mijn ochtendhumeur is erop vooruitgegaan en ik stap weer met het juiste been uit bed. Het duurde even voor ik doorhad dat de Somneo ook een snoozefunctie heeft (je geeft een tikje op z’n hoofd) maar die had ik beter niet ontdekt…

De Somneo Connected Sleep & Wake-up Light shop je aan € 219,99 via philips.be.

Ook uitgetest