S.O.S. drinkwater: hoe lang kan je water bewaren in een geopende of herbruikbare fles?

De houdbaarheid van drinkwater uit flessen van de supermarkt kan je zowat op ‘oneindig’ zetten. Dat geldt weliswaar enkel voor ongeopende en nog zedig verzegelde exemplaren. Eens je van je flesje een slokje genomen hebt, gaan echter andere regels op. Denk maar aan dat stinkende goedje dat opduikt wanneer je waterflesje een paar weken in de zon achter je autoraam vertoefd heeft..

Maar binnen de hoeveel tijd na een eerste opening, nuttig je ook best de rest van de inhoud? Hoe zit het eigenlijk met water van de kraan? En betekent dat vreemde geurtje ook daadwerkelijk dat je water niet gezond of drinkbaar meer is?

Alle nuttige feitjes over drinkwater, de kwaliteit en houdbaarheid daarvan even op een rijtje.

Hoe lang kan je je flessen- of kraantjeswater bewaren?

FEMA, het Federal Emergency Management Agency in de US, raadt ieder huishouden aan om ergens in huis een liter water per persoon per dag – én dat voor een tijdsperiode van drie dagen – te stockeren voor eventuele noodgevallen. Wat flessenwater van de supermarkt betreft, raadt het agentschap aan die flessen om de twee jaar eens te vervangen – hoewel ze dan niet noodzakelijkerwijs ‘slecht’ zullen zijn, maar toch.

Eens je je drinkwaterflesje geopend hebt, wordt geadviseerd het binnen de twee weken volledig leeg te drinken – of anders de inhoud van het flesje toch maar wijselijk weg te gieten.

Wat leidingwater betreft, daarvoor gelden andere regels: wie zijn water van de kraan in een zuivere plastic, glazen of metalen omhulsel koel en donker bewaart, kan het relatief ‘lang’ stockeren, maar een preservatietijd van twee jaar is toch iets te hoog gegrepen. Volgens FEMA zou het ongeveer 6 weken duren vooraleer je gebotteld leidingwater lichtjes begint te verkleuren door algengroei. Dat is dan ook hét teken om je kleine kraanwaterreserves te vervangen. Begint je water een geurtje te verspreiden? Ook dan drink je de fles best niet meer leeg.

Hoe en waarom wordt water slecht?

Waterkwaliteit loopt terug door de groei van bacteriën in het water. Die creëren we door water te transporteren, te bewaren of te verwarmen. Zo lang je waterflesje dus deftig gesloten blijft – en best ook nog donker en koel gestockeerd (liefst aan zo’n 4 graden Celsius of minder) wordt ook – is er dus weinig aan de hand. Je water wekenlang vervoeren in een van tijd tot tijd overhitte auto, is bijgevolg dus weer niet meteen het beste idee.

Ook wanneer je flesje eenmaal geopend werd voor een slokje, krijgen bacteriën veel sneller vrij spel. Door de uitwisseling van speeksel met het water – en met de flessenrand – kweken de bacteriën aan sneltempo op. Uit een onderzoek van Treadmill Reviews blijkt zelfs dat op een herbruikbaar waterflesje gemiddeld meer bacteriën zitten, dan op een WC-bril: van 300.000 op een ‘proper’ exemplaar, tot zelfs ‘900.000’ op het ranzigste flesje uit het pak.

Kunnen de bacteriën in mijn waterflesje eigenlijk kwaad?

Omdat het meestal om je eigen bacteriën gaat – opgedaan via andere etenswaren en drankjes – kunnen ze meestal wel geen kwaad. Dat bevestigt ook microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen aan een Nederlands onderzoeksprogramma dat peilde naar de kwaliteit van drinkwater. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en voor ouderen, kan een al te grote hoeveelheid bacteriën soms blijkbaar wel bedreigend zijn.

Hoe je precies weet of je flesje met te veel bacteriën besmet is om er nog veilig van te drinken? “Dat merken we dat aan de geur- en smaakstoffen die vrijkomen”, zo klinkt het. Geurt je flesje dus niet echt lekker meer, of smaakt het vies: giet het dan gewoon weg.

Hoe zorg ik ervoor dat het water in mijn drinkfles zo lang mogelijk goed blijft?

Voldoende water nuttigen op een drukke werkdag is en blijft natuurlijk belangrijk. Om geen al te grote ecologische voetafdruk achter te laten, kiezen heel wat mensen vandaag dan ook voor een herbruikbare drinkfles – precies het exemplaar waar het meeste bacteriën op achterblijven dus. Toch hoeft ook kraantjeswater uit een herbruikbare thermosfles geen probleem te vormen: zorg er gewoon voor dat je die fles regelmatig schoonmaakt.

Dat doe je volgens het voedselagentschap best met een vleugje warm water en een druppeltje afwasmiddel. Spoel je favoriete fles dagelijks met dit goedje om en de bacteriëninslag wordt met een minumum beperkt.

Wel lichtjes ‘problematisch’ is dat er bij een hergebruik van bepaalde plastic waterflesjes soms plastic deeltjes vrijkomen die oplossen in het water. Studies in de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld aangetoond dat in het water in sommige hergebruikte plastic flesjes van policarbonaat sporen van een bepaald hormoon te vinden zijn, die je hormoonhuishouding in de war zouden kunnen sturen. Hoewel de hoeveelheden daarvan zo klein zijn, dat ze waarschijnlijk nauwelijks kwaad kunnen, stelt het voedselagentschap toch een waterfles van roestvrij staal voor als zijnde ‘een betere optie’.

Wat met het glaasje water op je nachtkastje?

Hoe zit het tot slot met een glas water dat helemaal niet van de omgeving afgesloten is? Daar kunnen logischerwijs veel sneller en veel makkelijker bacteriën van buitenaf aan.  Daardoor is het occasionele glaasje langs je bed dan ook veel minder lang houdbaar. Het advies hier luidt zelfs om geen ‘openstaand’ water te drinken dat meer dan twaalf uur oud is.

Hoe snel je water slecht wordt, hangt natuurlijk ook af van hoe warm het in de ruimte is, en hoeveel licht er binnenvalt. En dat wil in de slaapkamer gelukkig meestal nog al eens meevallen.

Conclusie en handleiding voor ‘gezond drinkwater’:

  • Ongeopend flessenwater – koel en donker gestockeerd – is in feite tijdloos. Vervang het voor de veiligheid echter toch om de twee jaar. 
  • Eens geopend: vervang je flessenwater uit de supermarkt dan binnen de twee weken.
  • Leidingwater is moeilijker: vervang het ook ongeopend en koel en donker gestockeerd toch om de zes weken.
  • Wie gaat voor een herbruikbare fles voor zijn dagelijkse portie water on the go: transporteer zo weinig mogelijk, laat je water zeker niet achter in een overhitte auto en vervang indien mogelijk gewoon zelfs elke dag.
  • Ter preventie van bacteriële resten en kweekhaarden: reinig je herbruikbare fles dagelijks met warm water een een druppeltje afwasmiddel.
  • Wil je helemaal op zeker spelen: kies dan een drinkfles uit roestvrij staal.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content