Zorgt het heerlijke zonnetje buiten in jouw slaapkamer ook weer instant voor vervelend warme temperaturen? Dan hebben wij voor jou misschien een handig trucje in de aanbieding dat er binnen de kortste keren voor zorgt dat je weer slaapt als een roosje.

Warm drankje

Over welk trucje we het hebben? Wel, het mag misschien vreemd in de oren klinken, maar wie vlak voor het slapengaan een warm drankje drinkt zou inslapen tijdens een hittegolf (of gewoon bij een iets te hoge slaapkamertemperatuur) veel makkelijker zijn. Tenminste, zo beweren onderzoekers aan de universiteit van Ottawa.

In het kader van een onderzoek naar lichaamswarmte experimenteerden een aantal doctorandi daar met de effecten die een warm drankje zou kunnen hebben op je lichaamstemperatuur. En wat bleek: het nuttigen van een warm drankje wanneer ook buiten de temperaturen de pan uitswingen zorgt er niet voor dat je lichaam extra hitte zal produceren, maar zal er net voor zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt.

Hoe dat werkt?

Hoe het komt dat een warm kopje thee tijdens een hittegolf je temperatuur paradoxaal gezien naar omlaag brengt? Simpel: het hete drankje maakt contact met de receptoren in je lichaam die naar je hersenen een signaal van ‘extreme’ warmte doorsturen. In een reactie daarop zullen je hersenen je lichaam aansturen om meer zweet te produceren, wat voor verkoeling op je huidoppervlak zal zorgen. Door het drinken van een warm drankje voelt je lichaam dus koeler aan dan daarvoor.

Let wel: dit trucje werkt alleen als er ook een klein briesje door de kamer kan waaien om het aangemaakte zweet ook te helpen verdampen. Het raam en de deur ‘s nachts op kip zetten, of een waaier installeren lijken dus alsnog geen slecht idee.

Warme melk

Beter nog dan een kopje warme thee, zet je trouwens een beker warme melk naast je bed – ook in de zomer. Melk zou je lichaam immers helpen op seratonine en melatonine te produceren, twee hormonen die je nodig hebt om de slaap te vatten. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: warme melk – met of zonder honing – lijkt dus ook in hartje zomer de way to go.

Meer lezen over slapen:

SOURCE: You Magazine