Het aprilnummer van Feeling staat deze maand in het teken van België: dat is de beste Belgische mode, beauty én eten natuurlijk. Graag enkele kilo’s kwijt of wil je graag gezond blijven eten in tijden van isolatie? Ook dan vind je hier op eigen bodem heel wat lekkers. Dat vind ook Delphine Steelandt. In haar nieuwe boek #SOFIT legt ze uit hoe je kilo’s verliest met Belgische ingrediënten en deelt ze haar beste recepten.

Dit is niet je eerste boek, je vorige boeken gingen over de 100 Days of Dedication waarin vooral oefeningen belangrijk zijn. Nu gooi je het over een andere boeg? 

“In dit boek vind je vooral recepten. Ik focus op lokalisme, oftewel: producten uit eigen streek. Met dit boek toon ik aan dat je perfect kunt afvallen zonder exotische ingrediënten. Heerlijke appels, blauwe bessen en verse vis… Er zijn zoveel heerlijke producten die lokaal zijn én lief zijn voor je lijn.”

Voor wie is het boek? 

“Voor iedereen! Als je gezond wilt leven of je wilt afvallen, is dit boek prima. Maar de recepten zijn ook stuk voor stuk kindvriendelijk. Daarnaast kun je van elk recept – door enkele aanpassingen – een veggie, vegan of koolhydraatarme variant maken. Voor ieder wat wils dus.”

Waarom is er met de grote verscheidenheid aan afvalboeken toch nog nood aan een nieuw boek?

“Ik heb het warm water niet uitgevonden, maar ik houd absoluut niet van extremen. Ik heb eigenlijk al die diëten geanalyseerd en de raakvlakken genomen. Combineer gezonde eiwitten, met de juiste vetten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten. Kies liefst zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding. Het verschil: te veel diëten focussen op exotische ingrediënten die ons helpen afvallen. Terwijl we hier alles vinden wat we nodig hebben. Die heerlijke dingen van hier krijgen een hoofdrol in mijn recepten.”

Vanaf nu dus geen zalm, avocado of olijfolie op het menu?

“Natuurlijk wel! Ik ben sowieso tegen ingrediënten verbieden. Maar misschien kunnen we vaker voor appels of blauwe bessen kiezen. En veel vergeten groenten van hier zijn eigenlijk overheerlijk. Als iedereen moeite doet om al een beetje aan lokalisme te doen, komen we al een heel eind.”

Kopen we dan best niet meer in de supermarkt? 

“Zeker wel. Maar het is een kwestie van goed kijken naar de afkomst van producten. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle peren die je in de supermarkt vindt, van hier. Daarom staat er in het boek een lijst met welke peren je hier vindt en wat je er allemaal mee kunt doen. Maar je kunt natuurlijk ook bij de lokale boer kopen of shoppen in de vishandel voor een heerlijk stukje verse vis van dit seizoen. Geloof me, lokaal winkelen kan met heel veel variatie, want heel veel lekkere groenten en fruit zijn onterecht in de vergeethoek terecht gekomen.”

#Fitfood, Delphine Steelandt, € 21,99, Uitgeverij Lannoo.

Nog meer heerlijk eten van eigen bodem ontdekken? Scoor dan nu het aprilnummer van Feeling en je krijgt er ook nog eens GRATIS de Stay Golden Lotion van Rainpharma (t.w.v. € 33) bij!

Meer over gezonde voeding:

Openingsbeeld: Wout Hendrickx