Sporten is gezond voor je, dat weet je natuurlijk al. Maar is het eigenlijk wel gezond om te sporten tijdens een hittegolf? En verbrand je ook meer calorieën doordat je meer zweet?

Passief proces

Je kent ongetwijfeld het gevoel: je hebt je in het zweet gewerkt en hebt het gevoel dat je massa’s calorieën hebt verbrand. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Als je lichaamstemperatuur stijgt, bepaalt de thermostaat in je hersenen dat het te warm wordt. Gevolg: je zweet. De waterdruppeltjes op je huid verdampen en zorgen zo voor verkoeling. Toch verbrand je er niet erg veel calorieën extra mee. “Zweten is een passief proces, het kost weinig extra energie“, zegt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie aan de VU en onderzoeker bij TNO, in de Volkskrant. Je zult er dus helaas niet veel extra calorieën mee kwijtspelen.

“Zweten is een passief proces, het kost weinig extra energie”

Volgens hem heeft de warmte wel een beetje zin als je wilt afvallen. “Als je lichaamstemperatuur stijgt, werkt je stofwisseling harder. Dat wil dus zeggen dat de verbrandingssnelheid hoger wordt.” Het is dan ook niet voor niets dat boskers in warme kleding rondjes rennen om in een lagere gewichtklasse terecht te komen. Let wel op! Ga nu niet als een zot beginnen sporten in de hitte. “Er zitten risico’s aan: je droogt uit en als je lichaam niet snel genoeg kan afkoelen, kun je oververhit raken en allerlei gezondheidsproblemen krijgen.”

Wil je toch gaan sporten tijdens de hittegolf? Zorg dan dat je voldoende water drinkt, sport niet in de volle zon, maar liever ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg en vergeet je zeker niet in te smeren met een zonnecrème als je buiten sport! Houd ook zeker het weerbericht in de gaten voor de ozonconcentratie. Een hoge ozonconcentratie kan kortademigheid, abnormaal ademen, oogirritatie, keelirritatie of hoofdpijn veroorzaken. Luister bovendien vooral goed naar je eigen lichaam. Wordt het te zwaar? Rust dan even en overdrijf vooral niet.

 

Meer tips voor tijdens de hittegolf:

Openingsbeeld: EMILY MARANT x 10DAYS

SOURCE: Volkskrant