Je kunt makkelijker gezonde keuzes maken wanneer je in een omgeving leeft die dat ondersteunt, meent Dan Buettner, auteur van De Blue Zones-methode. Dat is zijn conclusie na het bestuderen van vijf plekken (Blue Zones) in de wereld waar opmerkelijk meer mensen een hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid.

De senioren in Loma Linda in Californië, het Griekse Ikaria, het Japanse Okinawa, Ogliastria in Sardinië en Nicoya in Costa Rica hebben een paar opvallende overeenkomsten: ze hechten veel belang aan vrienden en familie, leven in een omgeving die aanzet tot fysieke inspanningen en ze eten veel lokale groenten. “Gezondheid en welzijn worden bepaald door dagelijkse lifestylekeuzes: gezonde (hoofdzakelijk plantaardige) voeding, stressbeheersing, matig intensief bewegen en een goed sociaal netwerk.” Volgens Buettner activeert een gezonde lifestyle de genen die je gezond houden en sust het de cellen die ziektes bevorderen in slaap.

10 x Groen licht in The Blue Zones

  • Bouw rituelen rond eten: kweek zelf je groenten, maak van koken een ritueel en eet samen met vrienden of familie. Wanneer eten een sociale gebeurtenis is, geniet je er meer van en word je gedwongen om tot rust te komen.
  • Eet tot je je 80% voldaan voelt. Tip: schep je bord op in de keuken en zet geen pannen op tafel.
  • Eet hoofdzakelijk plantaardig. Beperk vlees tot 2 x per week of minder, in porties van maximaal 60 gram. Vermijd bewerkt vlees zoals charcuterie of droge worst en geef de voorkeur aan scharreldieren.
  • Gebruik minder zuivel. Onze spijsvertering is niet uitgerust voor koemelk, wel voor melk van schapen en geiten, bij voorkeur gefermenteerd (bv. yoghurt, karnemelk, kaas). Probeer ongezoete plantaardige melk van soja, kokos of amandelen.
  • Bewaar suiker voor feestelijke gelegenheden. Dat geldt ook voor fruitsap en frisdrank. Geef de voorkeur aan honing: het is ontstekingswerend én je gebruikt er minder van.
  • Alle brood waarvan je een bal kunt maken, laat je best links liggen. Kies voor zuurdesem of volkoren rogge.
  • Eet zo min mogelijk bewerkte voeding: niets wat meer dan vijf ingrediënten bevat, of in plastic verpakt is.
  • Sta op met de zon. En vul aan met dutjes in de namiddag indien nodig.
  • Breng tijd door met mensen die je graag ziet. Lid zijn van een (geloofs) gemeenschap maakt je minder gevoelig voor stress en sneller tevreden.
  • Blijf in beweging. In de Blue Zones gaan mensen niet naar de fitness, maar zijn ze dagelijks in de weer met tuinieren, wandelen, fietsen of klusjes.

Meer tips voor een gezonde lifestyle: