Beginnen de corona-maatregelen ook bij jou ook stilaan door te wegen in het hoofd? Weet dan dat een rondje fysieke activiteit één van de beste manieren is om jezelf mentaal weer even op te laden. Sporten is namelijk goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Heb jij in deze onzekere periode veel last van stress en kun je het piekeren niet laten? Dan is vooral lopen een goed idee. Wel belangrijk: leg jezelf niet té veel druk op en kies voor mindful running. 

Veel mogen we tijdens deze eerste (en binnenkort tweede) fase van de quarantaine nog niet doen. Een stukje wandelen in het meest nabijgelegen park, een rondje bosbaden of een sessie yoga zijn zowat de enige sportieve mogelijkheden die ons resten. Gelukkig zijn het ook net dié activiteiten die heel goed zijn voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal: ze houden je fit en vitaal én je wordt er rustiger van. Wat misschien minder wijdverbreid is, is dat ook hardlopen een goede manier om helemaal tot rust te komen.

Mindful running

Door te joggen, maak je het gelukshormoon endorfine aan. Je voelt je beter en verbandt nog eens calorieën ook. Al speelt dat laatste geen rol bij mindful running, het vestigt namelijk de aandacht op het bewegen zelf, zonder enige afleiding. Je trekt met andere woorden alleen op pad, neemt geen muziek of stappenteller mee, maar focust enkel op het sporten. Gewoon genieten van het moment is de boodschap.

Het klinkt niet zo moelijk, maar het is serieus wennen. Je vestigt de aandacht op je ademhaling, de omgeving en het lopen zelf. Zonder al die afleidingen is het de manier om je hoofd leeg te maken, al brengen die wel emoties naar boven die je anders wegstopt.

Tips voor mindful running:

  • Trek naar een bos of park in je buurt waar je zorgeloos kunt genieten
  • Laat je telefoon thuis, op die manier word je niet afgeleid door apps of berichtjes
  • Leg jezelf geen doelen op, maar luister gewoon naar je lichaam
  • Kijk niet naar de grond, maar vooruit
  • Zit je hoofd vol met gedachten? Noteer dan na het lopen even je gedachten
  • Neem na het lopen een ontspannende douche en voel je herboren

Meer lezen over tips tegen stress en gezondheid: