Denk jij ook weleens: kon ik nu maar een dutje doen? Je bent zeker niet alleen. Toch zijn er momenten waarop kort slapen het tegenovergestelde effect kan hebben. Dit zijn de momenten waarop je liever geen uiltje knapt.

Lees hier waarom vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen

1. ‘s Morgens

Vroeg moeten opstaan en nu zin in een dutje? Liever niet. Door voor 12 uur even terug te gaan slapen, raakt je ritme in de war. En de kans is groot dat je ‘s avonds de slaap niet meer kan vatten.

2. Na een lange vlucht

Vlieg jij naar een andere tijdzone en kom je aan in de middag, dan kun je maar beter vechten tegen de jetlag en gewoon wakker blijven. Je biologische ritme past zich namelijk sneller aan, als je gewoon volgens het ritme van de dag leeft. Ga lekker wandelen, verken de buurt of ga sporten.

3. Voor een belangrijke meeting

Vlak voor je iets belangrijks moet doen (een presentatie, een belangrijke meeting,…) doe je maar beter geen dutje. Nadat je wakker wordt, blijft je lichaam nog even in slaapstand. Dat kan zelfs 4 uur duren.

4. Als je slecht slaapt

Voor mensen die aan slapeloosheid lijden, is het vaak verleidelijk overdag even wat slaap in te halen. Maar dat is écht een slecht idee. Je biologische ritme raakt nog meer verstoord. Even doorbijten dus.

5. Na 15.00 uur

Het ideale tijdstip voor een middagdutje is moeilijk te bepalen. Maar na 15.00 uur blijf je beter wakker als je ‘s avonds nog goed wilt kunnen slapen.

Wanneer je wel best een dutje doet? Vlak na de middag, liefst maximum een half uur. Zorg dat je in alle rust even kunt slapen. Leg smarpthone en laptop aan de kant en zorg dat het donker en stil is in de kamer. In meer en meer bedrijven wordt het tegenwoordig al toegelaten. Niet verwonderlijk, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat het goed is voor je creativiteit en geheugen én zou het je een energieboost geven. Stuur dit artikel dus gerust even door naar je baas. 😉

Meer tips voor productieve werkdagen: