We weten het: het is verleidelijk om je vaak te wegen om te controleren hoe het met je gewicht gesteld is. Toch kies je liefst één vast moment per week om op de weegschaal te gaan staan. Kan je toch niet aan de verleiding weerstaan? Zorg dan op zijn minst dat je zeker op deze momenten van de weegschaal afblijft.

Gezond leven en een gezond gewicht houden is geen kwestie van zwaar diëten. Integendeel Het zijn juist de kleine veranderingen die het meest verschil maken. Ontdek hier enkele eenvoudige tips. 

Je kent het ongetwijfeld, gisteren maakte je nog een vreugdedansje omdat je 1,5 kilogram minder op de weegschaal zag staan, vandaag lijkt er opnieuw een kilo bijgekomen. Misschien komt het wel omdat je op het verkeerde moment op de weegschaal gaat staan. Deze momenten vermijd je best.

1. Na een druk weekend

Onderzoek heeft aangetoond dat vrijdagochtend het beste moment is om jezelf te wegen. De reden is logisch, je komt tijdens het weekend vaak een beetje bij door wijntjes te drinken, op restaurant te gaan of de sportschool te skippen. Maar vaak is dat tegen vrijdag weer helemaal verdwenen. Geen zorgen dus, als je maandagochtend op de weegschaal gaat staan. Maar gewoon er terug invliegen om tegen vrijdag nog een (half) kilootje extra afgevallen te zijn.

2. Nadat je water dronk of soep at

Water is natuurlijk heel gezond en noodzakelijk voor je dieet. Maar je gaat maar beter niet op de weegschaal staan vlak nadat je water hebt gedronken. Want dat vocht weegt heel wat, maar betekent niet dat je bent bijgekomen. Bovendien weeg je jezelf best vóór je gegeten hebt, want dat kan een beduidend verschil maken. Tip: weeg je ‘s ochtends voor het ontbijt en vooraleer je iets gedronken hebt. En houd dat moment aan. Want ook ‘s avonds weeg je een stuk meer omdat je de hele dag gegeten en gedronken hebt. En die valse extra kilo’s zouden wel eens demotiverend kunnen werken.

3. De dag na je work-out

Heel verleidelijk, je hebt er een stevige work-out opzitten en bent razend benieuwd of je kilo’s er al afvliegen. Maar doe dit liever niet. Sporten zorgt dat er piepkleine scheurtjes in je spieren komen, om dat op te lossen stuurt je lichaam er zoveel mogelijk vloeistof naar toe. Gevolg: je ziet een hoger getal op de weegschaal verschijnen. Zeker geen reden om niet meer te sporten, want het is gewoon het proces dat nodig is om meer spieren te kweken. Vergeet ook nooit dat spieren meer wegen dan vet. Dus de eerste weken in de sportschool zouden wel eens kunnen zorgen voor een hoger getal. Maar laat dat je zeker niet ontmoedigen.

4. Tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie ga je liever niet op de weegschaal staan. In de dagen voordat je je regels krijgt, houdt je lichaam meer vocht vast, dat heeft te maken met hormonale veranderingen. Een hoger cijfer op de weegschaal dus. Tegelijkertijd is je verbranding zo’n 4% hoger, volgens sommigen de reden waarom je meer food cravings hebt. (Die misschien ook wel verantwoordelijk zijn voor een hoger cijfer). Ga dus enkele dagen voor je menstruatie en tijdens je menstruatie niet op de weegschaal staan. Het bespaart je teleurstellingen.

5. De dag na een lange vlucht

Wil je na je reis weten of er geen kilo’s zijn bijgekomen? Wacht dan zeker enkele dagen vooraleer je op de weegschaal gaat staan. Want vanaf het moment dat je 4 uur of langer in een vliegtuig zit, zorgt de hoogte, druk en droge lucht voor een opgezwollen buik en een ander gewicht. Probeer om dezelfde reden alcohol en koffie te vermijden en veel water te drinken. Weeg jezelf pas enkele dagen na je vlucht.

Vergeet ook zeker niet dat naast je BMI vooral de omtrek van je buik belangrijk is voor een gezond lichaam. Geraak jij maar niet van je buikje af? Lees dan hier wat de oorzaken kunnen zijn. Deze voedingsmiddelen zijn dan weer heel goed tegen dat buikje.

Een gezond gewicht bereiken? Meer tips om het op de gezonde manier te doen: