Tips van een expert: een lekkere én gezonde start van de dag

Ellen Charlotte Marie

Ellen Charlotte Marie De Meulemeester is een van de populairste foodbloggers van het moment en auteur van het boek ‘One Healthy Family’. Deze week geeft ze hier op onze website, 3 dagen lang, haar beste tips om voor jezelf en je gezin gezond te koken. Enjoy!

 

Mijn favoriete maaltijd van de dag is ongetwijfeld het ontbijt. Het is zoals mijn kopje koffie, zonder ben ik niet te genieten. Koude winterdagen start ik met warme havermout en fruit. In de zomer kies ik voor smoothies (waarin ik vaak haver verwerk), haverkoekjes of fruit met kokosyoghurt en granola. Ik hoor een aantal mensen al zuchten. ‘Te veel werk! Geen tijd! Ik lust geen haver! Toch geen avocado in mijn ontbijt!...’ Maar ik verzeker je: als je weet hoe je je ontbijt kunt pimpen door te variëren en te combineren zodat je in een handomdraai een lekker én gezond ontbijt hebt, wil je nooit meer terug naar die boterham met choco (tenzij je de choco zelf maakt ;-)). Een goed ontbijt geeft je een voldaan gevoel en bezorgt je voldoende energie tot de middag.

Enkele ingrediënten die je best in huis haalt voor een stevig ontbijt:

  • plantaardige melk (kokos, rijst, soja, amandel…)
  • een volle fruitschaal
  • nootjes, zaden
  • haver
  • yoghurt (soja of kokosyoghurt)

Dit zijn drie van mijn favoriete ontbijtjes:

1. Zoetzure avocadomousse

INGREDIËNTEN

De mousse

  • 2 rijpe bananen
  • sap van 1 citroen
  • 1 rijpe avocado
  • 2 medjooldadels, ontpit
  • 1 snufje zeezout
  • 1 scheut kokosmelk of amandelmelk
  • 1 eetlepel tahini (optioneel)

De afwerking

  • 1 banaan, doormidden gesneden
  • enkele eetlepels natuurlijke zoetstof (bv. ahornsiroop)
  • 1 handvol quinoavlokken
  • enkele eetlepels kokosolie
  • vers fruit naar keuze

BEREIDING

Mix alle ingrediënten voor de avocadomousse in een goede blender. Bestrijk de banaan met ahornsiroop (of een andere natuurlijke zoetmaker) en bestrooi met de quinoavlokken. Bak de banaan kort in een beetje kokosolie. Serveer de avocadomousse met de crunchy banaan en vers fruit!

2. Haverpotje met appel en kaneel

INGREDIËNTEN

  • 1/2 kop glutenvrije haver
  • 1 biologische appel, in kleine stukjes met de schil
  • eetlepel ongezwavelde rozijntjes
  • 1/4 koffielepel kaneel
  • 1/2 kop amandelmelk of kokos-rijstmelk
  • Sap van 1/2 limoen
  • 1 eetlepel zoetstof
  • 1 handvol amandelschijfjes, geroosterd

BEREIDING

Doe de haver in een bokaal en daarbovenop de appeltjes, de rozijntjes en de kaneel. Giet de melk en het limoensap eroverheen, voeg de zoetstof toe en roer. Sluit de bokaal en zet je haverontbijt in de koelkast. Rooster de amandelschijfjes in een droge pan tot ze lichtbruin kleuren. Neem de volgende ochtend je haverontbijt uit de koelkast en neem de amandelschijfjes apart mee (om ze er op het allerlaatste moment bij te doen). Ready, set, go!

3. Amandelgranola

INGREDIËNTEN

  • 2 koppen haver
  • 2/3 kop amandelpoeder
  • 1 kop amandelschijfjes
  • 4 eetlepels pompoenpitten
  • 3 eetlepels lijnzaad
  • 1/3 kop amandelen, gehakt
  • 4 eetlepels kokossuiker
  • 2/3 kop kokosolie, gesmolten
  • 1/2 kop agavesiroop
  • 1 eetlepel natuurlijk vanille-extract
  • 1 snufje zeezout
  • 1/2 koffielepel kaneel

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 175 °C. Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles met je handen of met twee grote lepels door elkaar. Spreid de granola uit op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak de granola tot ze goudbruin kleurt (20 à 30 minuten). Meng de granola met een lepel iedere 5 à 10 minuten. Houd de granola goed in de gaten! Laat ze niet aanbranden! Laat de granola afkoelen op een koude ondergrond. Ik leg het met granola bedekte bakpapier bijvoorbeeld op een koude tegelvloer. Zo wordt je granola extra knapperig!

Meer tips van experts

Tips van een expert om het leven eenvoudiger te maken
Zo krijg je een goede dosis zelfvertrouwen
Doe jij aan struisvogelflexwerken?

Partner Content

Gesponsorde content