Home Gezond Tips van een expert: zo eet je gezond in tijden van kanker

Tips van een expert: zo eet je gezond in tijden van kanker

Tips van een expert: zo eet je gezond in tijden van kanker

De diagnose kanker is een harde klap. Vaak volgt er een moeilijke periode van behandelingen. Het is belangrijk je lichaam te koesteren en goed te verzorgen. Toen Odette in 2015 met 3 verschillende kankersoorten geconfronteerd werd, besloot ze zo gezond mogelijk te eten. Ze heeft informatie verzameld en al haar tips gebundeld in ‘A Spoonful of Love’ om lotgenoten te kunnen helpen. Speciaal voor jullie deelt ze alvast drie belangrijke tips.

Eet de regenboog

Hoewel naar het schijnt de pot met goud volgens velen aan het einde van de regenboog te vinden is, zou het best wel eens kunnen dat het ware goud in de regenboog zelf verstopt zit. Want wie goed voor zich zelf wil zorgen en graag zo gezond mogelijk eet, doet er goed aan om met regelmaat alle kleuren van de regenboog te eten.

Dit omdat iedere kleur bepaalde goede, essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bezit. Om u alvast wat op weg te helpen, deel ik een tweetal van mijn favoriete “regenboog” maaltijden.

1. Gegrilde groenten

Gril eens wat wortelen, bieten, paprika, bloemkool en courgette of broccoli in een bakblik en eet dat ofwel op een (spinazie)salade, op een wrap, door een pasta of bij een stukje kipfilet met (zoete) aardappelen, quinoa of zilvervliesrijst. Zo heeft u op een eenvoudige manier alvast een aantal kleurrijke, gezonde groenten binnen. Hoe? Maak de groenten schoon, snijd ze doormidden, in plakken of in kwarten (afhankelijk van het formaat). Niet te klein, want dan verbranden ze. Verdeel ze over een bakblik, doe er desgewenst wat teentje knoflook en verse kruiden bij – zoals een takje rozemarijn – en overgiet met wat olijfolie. Bestrooi met wat vers gemalen zwarte peper en een snufje kurkuma. Hussel de olie en kruiden goed door de groenten en plaats het bakblik in de oven. Gril nu 20 minuten, waarbij u na 10 minuten de groenten even zorgvuldig keert, om te zorgen dat ze gelijkmatig garen.

2. Een gezonde ‘fruitvla’

Begin de dag eens op een kleurrijke manier, middels een gezonde ‘fruitvla’. Doe een banaan of rijpe avocado in de blender met ofwel mango, of (diepvries)bosvruchten en een scheutje ongezoete amandelmelk, of vers sinaasappelsap in de blender. Wortel- of bietensap kan ook. Blend tot een romige smoothie en decoreer met verse kiwi, bosvruchten, noten, gedroogde cranberries, incabesjes, moerbeien, granola, diverse seizoensvruchten, of wat er maar voor handen is. Kijk welk fruit er actueel verkrijgbaar is, zo eet u het hele jaar door goede, gezonde fruitcombinaties. Hoe kleurrijker u de dag begint, hoe beter het humeur en de gezondheid. Extra kracht nodig? Voeg gerust een hand babyspinazie of een schepje spirulina aan de smoothie toe, alvorens te blenden. Ook matchapoeder (groene thee) is perfect om het ontbijt mee te bestrooien. En nog super gezond ook.

Er zijn talloze manieren om kleurrijk te eten. Zo is het best eenvoudig om een mooie salade te voorzien van een keur aan kleurige ingrediënten. En doordat al die smaken zo rijk zijn, volstaat vaak een dressing van vers citroensap en een scheut olijfolie met wat gemalen peper.

Mijn advies? “Food is Fuel”, dus zodra het besef komt dat elke hap die je neemt de brandstof is die u verder helpt om fit en gezond te leven, of in geval van ziekte of herstel te voorzien van wat extra kracht. Met die filosofie in het achterhoofd wordt uw lichaam een luxe Ferrari die uitsluitend de beste voeding verdient. Want ja, een Trabantje dat op stookolie voort tuft, dat wil niemand zijn, toch?

Meer tips van experts: