Dat veel voedingsdeskundigen dierlijke melk afraden, las je al vaker. De lijst met natuurlijke alternatieven is eindeloos… Kokosmelk, sojamelk, amandelmelk,… Maar welke plantaardige melk is nu eigenlijk écht het gezondst?

En de winnaar is…

Onderzoekers aan de universiteit vvan McGill in Canada hebben de voedingswaarden bestudeerd van 4 verschillende soorten plantaardige melk. Het ging om sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. En de winnaar is… sojamelk. Volgens de experten is het een natuurlijke drank die het dichtst aanleunt bij de koemelk.

De gezondheidsvoordelen van soja

Sojamelk biedt heel wat gezondheidsvoordelen. Het drankje zit boordevol proteïnen en is arm aan koolhydraten. Het is eigenlijk het extract uit de sojabonen en heeft een lichte notige smaak. Het zit boordevol vitamine B, kalium, zink, ijzer en andere mineralen. Bovendien is het perfect voor mensen die een lactoseintolerantie hebben en toch willen genieten van een glaasje melk. Daarnaast is het rijk aan vezels en calcium én bevat het weinig calorieën. (40 calorieën voor 100 ml).

Al is het nu niet de bedoeling dat je gaat overdrijven. Want soja wordt sterk afgeraden aan zwangere vrouwen en zuigelingen omdat de plant waaraan de bonen groeien, hormonen bevat. Overdrijven doe je dus ook als niet-zwangere vrouw liever niet, want dan zou het je hormoonhuishouding in de war kunnen brengen.

Meer over gezonde voeding: