Stress heeft heel wat negatieve effecten op onze gezondheid. Wanneer je een oorzaak zoekt voor je overgewicht of je afvraagt waarom die kilo’s er maar niet af willen, denk je niet gauw aan stress. Al doe je dat liever wel. In het boek ‘Het Relax Dieet’ onderzoekt Jacqueline Van Lieshout de effecten van stress op ons gewicht en onze gezondheid. Én verklapt ze hoe we kunnen afvallen dankzij minder stress in ons leven. Aan Feeling verklapt ze drie dagen lang tips om mee aan de slag te gaan. Vandaag verklapt ze 5 tips om beter te slapen en zo positiever in het leven te staan.

Vandaag vijf inzichten waarom meer en beter slapen een van de beste dingen is die je voor jezelf kunt doen. We zijn slaap gaan zien als luxe en niet wat het eigenlijk is; een basisbehoefte om ons lichaam (en hoofd!) goed te laten functioneren. We hebben het zo hard nodig en zijn bijna allemaal oververmoeid door chronisch slaapgebrek.  Hoe zorg je dat je beter gaat slapen? Hier vijf handige manieren die je makkelijk toe kunt passen.

1. Switch niet te snel van ‘dag’ naar ‘nacht’

We hebben de neiging om ‘midden in een mailtje’ in slaap te willen vallen. En wanneer je dit leest, snap je zelf ook dat dit natuurlijk heel gek is. Het klopt niet. Je lichaam heeft rust nodig en geen verstoring van (bijvoorbeeld) de melatonine productie, het slaaphormoon. Door het kijken naar schermen (blauw licht) verstoor je dit enorm dus kijk niet meer naar schermen (telefoon, ipad etc) tot minimaal 1,5 uur voor je gaat slapen. Hoe langer hoe beter. Ook niet op de nachtstand, gewoon geen schermen meer.

2. Laat je slaapkamer een kamer van rust zijn

Dit sluit natuurlijk helemaal aan op de eerste tip. Maar zorg ook dat je slaapkamer geen werkkamer is (op je laptop in je bed werken) en als het even kan, kijk er ook geen televisie. Wat betreft een wekker, veel mensen gebruiken hun telefoon daarvoor en ik wil je graag aanraden om deze buiten je slaapkamer neer te leggen, niet naast je bed. Veel mensen zetten hem namelijk dan wel op vliegtuig stand, maar gaan er ’s nachts toch even naar kijken. Maak het jezelf makkelijk en leg hem ergens anders. Zet hem gewoon wat harder en dan hoor je je wekker echt wel.

3. Bereid je voor op het slapen vanaf na je avondmaaltijd

Ik kan me voorstellen dat je het misschien gek vind, maar probeer het eens. Het is zo lekker om je na het eten om te kleden in relaxte kleding, je make up alvast te verwijderen en je tanden te poetsen. Drink alleen nog water (niet teveel ’s avonds, anders moet je ’s nachts plassen, zo vervelend) en kom helemaal in totale ontspanning. Ik snap als dit niet elke dag lukt, maar zorg dat je een paar dagen per week geen afspraken hebt ’s avonds, geen drukke telefoongesprekken meer voert en zelfs een pyjamafeestje viert.

4. Gebruik eventueel magnesiumcitraat

Heel veel mensen hebben last van slaapproblemen, spanning, veel stress, menstruatieklachten en dan ook nog allemaal tegelijk. Wanneer dit voor jou geldt, wil ik je graag aanraden om advies te vragen aan een apotheker waar ze verstand hebben van mineralen- en vitaminetekorten. Magnesium is een mineraal waar velen van ons een tekort aan hebben en wat we heel hard nodig hebben voor ontspanning. Magnesiumcitraat is voor de meesten van ons het beste opneembaar. Vraag advies voor een goed supplement en neem het voor het slapengaan.

5. Denk aan je alcoholgebruik

Tja.. en dan maar denken dat je een lekker ‘slaapmutsje’ neemt. Vergis je niet, alcohol is helaas helemaal nergens goed voor, als het gaat om je gezondheid of slaapkwaliteit. Echt niet. Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat je niet weet wat je meemaakt wanneer je geen alcohol drinkt. Dat is pas echt diep, lekker en ‘als een roosje’ slapen.

Meer tips voor minder stress: