Volgens onderzoek van de Cornell University Food and Brand Lab is er een eenvoudige truc die je gezonder doet eten. En het is écht eenvoudig.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Het enige dat je nodig hebt is… een spiegel. Mensen hebben namelijk vaak de neiging om ongezonde keuzes te maken omdat ze denken dat dat lekkerder is. Uit dit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een spiegel die perceptie kan vermindereen. Waardoor we dus gezondere keuzes maken.

Voor het onderzoek moesten 185 studenten kiezen tussen een stuk chocoladecake of een portie fruitsalade. Ze werden verdeeld in twee groepen, een deel mocht het opeten in een zaal met spiegels, de andere groep in een zaal zonder. Degenen die in de ruimte met de spiegel zaten gaven lagere scores aan de cake dan degenen die konden genieten van een stuk cake zonder spiegels in de buurt. De aanwezigheid van spiegels had geen invloed op de evaluatie van de fruitsalade.

Onderzoeksleider Ata Jama van de Universiteit van Centraal Florida legt uit: “Een blik in de spiegel vertelt mensen meer dan hun fysieke voorkomen. Het geeft mensen de kans om zichzelf objectief te bekijken en zichzelf te beoordelen zoals anderen hen zouden beoordelen. Door het kijken in de spiegel vergelijken we ons eigen gedrag met dat van sociale standaarden. De aanwezigheid van een spiegel zorgt dat we ongezonde voeding minder aantrekkelijk vinden. Dit werkt wel enkel als er gekozen moet worden tussen verschillende voedingselementen, we moeten verantwoordelijk zijn voor de keuze van onze maaltijd. Spiegels in restaurants of supermarkten zijn dus een prima idee om mensen gezondere keuzes te doen maken.

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

SOURCE: Food & Brand Lab - Cornell University