We slikken met z’n allen voedingssupplementen om langer mooi en gezond te blijven. Maar hoe dokterproof zijn die pillen? We gingen aan tafel met drie specialisten en gooiden wat stellingen op hun bord. Vandaag leggen we aan onze experten de volgende stelling voor: ‘Kunnen vitamines en supplementen je immuunsysteem écht boosten?’

Lees ook: probiotica zijn een must voor gezonde darmen.

Maak kennis met de experten:

VoedingssupplementenKathleen Van Aken is huisarts in Edegem en specialiseerde zich de laatste tien jaar in voedings- en functionele/integratieve geneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde en klinische psycho-neuro-immunologie. Ze hanteert een holistische, natuurgeneeskundige manier om naar gezondheid te kijken. Ze runt ook een praktijk voor leefstijl-geneeskunde (Sanatura).

 

VoedingssupplementenElisabeth Houben is anti-agingarts en medisch directeur van het gezondheidsbedrijf Health Science & Nutrition in Antwerpen. Ze onderzoekt het effect van actieve stoffen in planten en is gespecialiseerd in epigenetica. Ze is gefascineerd door de invloed van voedingssupplementen op ons DNA en de veroudering van ons lichaam.

 

VoedingssupplementenEric De Maerteleire is doctor in de bio-ingenieurswetenschappen. Hij was dertig jaar directeur van het Stadslaboratorium in Gent, waar hij onderzoek deed naar voedingsmiddelen. Vorig jaar verscheen zijn bestseller Gezond Eten, Gezond Ouder Worden (Manteau), over de relatie tussen voeding en veroudering. Dit voorjaar verschijnt een nieuw boek van zijn hand over voedingshypes.

 

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen van goede kwaliteit bevatten vitamines, mineralen en/of spoorelementen, maar het kunnen ook plantenextracten zijn of andere stoffen met een fysiologisch effect. Het verschil tussen vitamines, mineralen en spoorelementen is scheikundig:

Vitamines komen uit de ‘levende’ natuur (planten, dieren) en kunnen in sommige gevallen ook zelf aangemaakt worden. Het zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor mensen. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van ons lichaam.

Mineralen en spoorelementen komen uit de ‘dode’ natuur (delfstoffen uit de aarde of water). We kunnen ze niet zelf aanmaken. Ze worden eerst opgenomen door planten en dieren, waardoor ze via de voeding in ons lichaam terechtkomen. Ze spelen een cruciale rol als bouwstof voor de groei van ons skelet en de lichaamsweefsels. Spoorelementen heb je slechts in zeer kleine hoeveelheden nodig.

 

Stelling 5: supplementen zijn superfoods en versterken je immuunsysteem

Houben: “Een goede aanvulling op je dieet zijn shiitake-paddenstoelen. Studies hebben aangewezen dat bijvoorbeeld de opname van vitamine D uit deze paddenstoelen in het lichaam het beste is.”

De Maerteleire: “Paddenstoelen zijn een superfood voor je immuunsysteem. Het gaat om de celwand van de paddenstoel: betaglucaan. Als je herpes hebt, of koortsblaren, kan je immuunsysteem dat in normale omstandigheden wel de baas. Maar zodra je weerstand mindert, steken die blaasjes de kop op. Die betaglucanen helpen dan.”

Van Aken: “De betaglucanen vormen een natuurlijke defensie voor virale infecties. Maar helaas lust niet iedereen paddenstoelen, dus dan schrijf ik soms een supplement voor.”

De Maerteleire: “Er zijn ook goede supplementen op basis van bakkersgist of biergist, die vol zit met betaglucanen.”

Conclusie?

Als je je zwak voelt, kunnen betaglucanen je helpen om je immuunsysteem een boost te geven.

 

Lees ook wat de experten zeggen over deze stellingen:

 

Meer over gezondheid en voeding:

Tekst: Evelien Rutten, openingsbeeld: GettyImages.