Voor jou getest: de nieuwste smartwatches van Garmin

Lise Milbou

Hoorde ik smartwatch, dan dacht ik aan groot, sportief en daarmee ook: absoluut niet stijlvol – want zo’n gigantisch ding om je pols past écht niet bij een chique avondjurk. Toen Garmin hun nieuwste toestelletjes van 2018 onder mijn neus schoof, konden ze me dan ook nét niet van de grond plukken. Zo mooi, elegant, ja zélfs vrouwelijk! Of ze ook functioneel zijn en doen wat ze beloven? Wij deden de test.

De nieuwste Vivo-horloges van Garmin

1. Vívomove HR: smartwatch met verborgen scherm

 

Deze smartwatch is qua design mijn favoriet. Op het eerste zicht lijkt het een analoge polshorloge met klassieke wijzerplaat, maar als je er op tikt of je pols snel beweegt komt-ie tot leven. De wijzertjes gaan naar boven en het schermpje onderaan licht op: dé start van een sportieve ontdekkingsreis.

Beweeg!

Bij het opstarten wil de smartwatch meteen weten wie je bent: zo vraagt hij naar je bed- en ontwaaktijd en is hij benieuwd naar je leeftijd, lengte en gewicht. Eenmaal je door al deze stapjes bent, is het leuk meteen de Garmin Connect app te downloaden op je smartphone. Zo is je gsm verbonden met je horloge en kan je al jouw resultaten gedetailleerd bijhouden.

Okay, let’s do this! Ik draag mijn Vívomove HR (€ 199,99) de eerste dag naar het werk om te kijken hoe hij reageert op een zittende kantoorjob, en je mag er zeker van zijn: daar is hij niet zo blij mee. Bij de eerste trilbeweging schiet ik van mijn stoel en dat was ook de bedoeling. Er verschijnt ‘Beweeg!’ op mijn schermpje en dus loop ik naar de koffiemachine en terug, of even naar het toilet. Zit ik opnieuw langer dan een uur? Dan herinnert hij me daar graag aan.

Hoe zit dat met die 10.000 stappen?

Het aantal stappen wordt gebaseerd op hetgeen je de vorige dag hebt gepresteerd. Heb je zoals ik een kantoorjob, dan zijn 10.000 stappen niet haalbaar en is dit ook niet je doel. Ik moet nu per dag rond de 6.800 stappen en 10 trappen halen en als dit doel is bereikt, word dat beloond met een trilmomentje en veel vuurwerk (er komt nog nét geen ‘We Are The Champions’-muziekje uit je horloge). Een bescheiden motivatie die eigenlijk best wel werkt, al moet ik zeggen dat je ook makkelijk valsspeelt zonder het te beseffen. Probeer bij het autorijden bijvoorbeeld je elleboog eens op de rand van je deur te leggen, wedden dat je bij het uitstappen plots een paar trappen meer hebt gedaan 🙈?

Ook de stress-functie vind ik interessant. Ik kan op elk moment van de dag m’n hartslag checken en nagaan of het stressbalkje niet de hoogte ingaat. De smartwatch maakt een onderscheid tussen laag, matig en hoog stressniveau en meet ook meteen mijn rusttoestand. Op je smartphone houdt-ie dan een grafiekje bij met m’n stressniveau op elk uur van de dag. Op het einde van de dag maakt de horloge een balans op en als ik teveel stress hebt gehad, zegt hij: “U hebt op deze dag erg weinig rustmomenten gehad. Doe wat rustiger aan en relax zodat u ervoor kunt blijven gaan.” Klare taal.

Eat, sleep, work-out, repeat

Ik gebruik de Garmin niet enkel om tijdens mijn job meer te bewegen en te checken hoe het met m’n stressgehalte staat, ook ’s avonds voor een work-out en ’s nachts wanneer ik slaap, is hij handig. Ik moet wel zeggen: voor rustigere sporten – denk: krachttraining en yoga – is dit toestelletje niet accuraat genoeg. Ook tijdens het lopen is hij niet altijd correct, hij heeft door z’n fijn design immers geen ingebouwde GPS, dus snelheid en aantal kilometers zijn moeilijk te traceren.

Om mijn slaappatroon te achterhalen, vind ik hem dan weer wél geschikt. Ik voel ‘m amper zitten tijdens het slapen (zeker met het siliconen bandje) en daarom houd ik hem ’s nachts aan zodat ik ’s ochtends kan bekijken of ik voldoende heb geslapen. Op m’n appje geeft hij aan hoeveel minuten ik diep en licht hebt geslapen én of ik ’s nachts bent wakkergeweest. Op basis van de bed- en ontwaaktijd die ik op voorhand opgaf, geeft hij me een groen vinkje als ik voldoende uren sliep.

Oh ja, niet enkel voor je gezondheid is deze sporthorloge een goeie. Als de bluetooth van je smartphone aanstaat, hoef je geen enkel bericht te missen én kan je jouw muziek vanaf je horloge bedienen. Voor mij heeft-ie het meeste stijl van de hele Garmin-collectie én een pluspunt is de batterij: na ongeveer 5 dagen moet ik hem opnieuw opladen als ik ‘m dag én nacht heb gebruikt.

2. Vívoactive 3: GPS-smartwatch met betaalsysteem

Ben je echt een fervente sporter die van élke work-out correct de resultaten wil zien? Dan is dit sportiever, volledig digitaal modelletje mét GPS meer jouw ding. Het hoofddoel van de Vívoactive 3 (€ 299,99) zijn niet je stappen en trappen, wel the real thing: work-outs. Hij is volledig gericht op sporten, met meer dan 15 vooraf geïnstalleerde GPS- en binnensportapps als yoga, hardlopen en zwemmen (want ja, hij is net als de Vívomove HR volledig waterdicht). Aangezien ik mezelf niet helemaal aangesproken voel, testte collega Isaline deze uit.

Toestelletje mét GPS

De data worden volgens haar heel duidelijk weergegeven – de GPS laat toe om afstand, locatie en tempo te tonen – en zelfs tijdens je work-out komen je gegevens in het groot op je horloge te staan. Zo kan je tijdens het opwarmen bijvoorbeeld perfect je hartslag bijhouden en kijken of hij al hoog genoeg is om aan de work-out te beginnen. Ook het aantal calorieën dat je tijdens de work-out verbrandt, komen heel duidelijk op het toestel te staan. Dé ideale motivatie om nog net iets meer uit je uurtje sporten te halen.

Je hoeft hem dus, in tegenstelling tot de Vívomove HR, niet eerst te koppelen aan je gsm om je gedetailleerde resultaten te bekijken. Hij geeft live heel wat info weer en is dus veel meer dan een gewone stappenteller.

Een lifestyle horloge

Waarom deze Garmin een échte lifestyle horloge is? Naast ontvangen én antwoorden op sms-berichten, social media-updates en e-mails, is dit de allereerste wearable van Garmin waarmee je contactloos kan betalen. Dankzij de Garmin Pay en deelnemende banken kan je tijdens het sporten jouw portemonnee gewoon thuislaten en toch een drankje bestellen na je work-out, gewoon via je pols.

Leuke extra? Het schermpje van de horloge kan je personaliseren met één van de duizenden gratis wijzerplaten, apps en widgets uit de Connect IQ store. Ook de sterke batterij is een pluspunt! Als je de GPS niet elke dag aanzet, moet je hem pas na een weekje weer opladen. Ready to move?

Meer over sport

Partner Content

Gesponsorde content