Dat water drinken gezond is weet iedereen, maar waarom is het nu van zo’n groot belang? Dermatologist Dr Justine Hextall en nutritionist Helen Bond van The Harley Medical Group geven ons een antwoord.

Hydrateren is key

Last van vermoeidheid? Prikkelbaar? Dat komt omdat je te weinig water drinkt. Bond legt uit dat onze hersenen voor 75% uit water bestaan, daarom is water van essentieel belang voor een gezonde hersenfunctie en een goede fysieke en mentale gezondheid. Het is erg belangrijk om uitdroging te voorkomen, omdat dit kan zorgen voor aandachtsproblemen en een slechte stemming. Hydrateer je door elke dag 1,6 tot 2 liter water te drinken, vooral bij warm weer. Ook voor wie graag enkele kilo’s kwijt wil is water drinken een perfect en gezond hulpmiddel. Bond: “Dit komt omdat water de verzadiging kan verhogen en je metabolisme een boost geeft.”

Maar…

Te veel water drinken is ook geen goed idee. Hextall: “Er is een mythe dat het water gifstoffen zal wegspoelen. Helaas is het verwijderen van ongewenste elementen door het lichaam een complex en moeilijk process.” In de slechtste gevallen kan te veel water – en hiermee bedoelen we meer dan vier liter water op een korte tijdspanne – drinken zelfs leiden tot watervergiftiging. Dus: overdrijf niet en drink elke dag een gezonde portie.

Spice up your water

Heet water met citroen

Niet zo’n fan van een glas water in de ochtend? Dan kan je eens een tas heet water met een schijfje citroen proberen. Dit zou volgens Hextall grote voordelen hebben voor de spijsvertering – wat ook de huid ten goede komt.

Kruidenthee

Hextall: “Kruidenthee – en in het bijzonder groene thee – is een uitstekend alternatief voor water, omdat de antioxidanten de huid een boost zullen geven.” In plaats van een koffie in de ochtend kan je misschien toch eens een kruidenthee drinken.

Citroen, munt en limoen

Met de zomer in aantocht is water drinken nog belangrijker geworden! Vind je gewoon water iets te saai? Voeg dan enkele schijfjes citroen, munt en limoen toe zodat je een heerlijk verfrissende smaak proeft in je water!

Framboos en citroen

Ook deze ingrediënten zorgen voor een smaakexplosie in je mond! Door frambozen toe te voegen geef je het water een zoete touch en in combinatie met de citroenschijfjes zorgt dit voor een verrassende smaak. Het perfecte drankje op een heerlijke zomerdag.

 

Lees nog meer over een gezonde levensstijl: