Samen gezellig tv kijken, maar na 5 minuten lig je al te ronken terwijl manlief dan maar alleen verder kijkt? Vervelend voor hem, maar eigenlijk helemaal niet zo vreemd volgens nieuw onderzoek. Vrouwen hebben namelijk meer slaap nodig dan mannen, en dat komt hierdoor.

Lees hier ook waarom vrouwen sneller rimpels krijgen dan mannen

Zelfs als je op tijd gaat slapen en minstens 8 uur per nacht in je bed doorbrengt, wil dat nog niet zeggen dat je voldoende geslapen hebt. Want de kwaliteit van je nachtrust is minstens even belangrijk. En wat blijkt? Vrouwen slapen vaak slechter dan mannen. Het onderzoek werd gevoerd door de Hartstichting, er werden slaapgegevens van 140.000 Nederlanders uit 34 bestaande bevolkingsonderzoek over de afgelopen 25 jaar uitgeplozen.

90% van de deelnemers aan het onderzoek slaapt zo’n 7 tot 9 uur per nacht. Dat is ook belangrijk, want onvoldoende slaap kan zelfs dodelijk zijn. (Hier lees je waarom).

Vrouwen en slaapproblemen

Hoe komt het nu eigenlijk dat we vaak doodop zijn terwijl we wel zo’n 8 uur slaap hebben gehad? 21% van de deelnemers wordt te vroeg wakker, het grootste deel ervan bestaat uit vrouwen. Bovendien slapen we misschien wel meer dan mannen, we slapen ook slechter dan mannen. Zo vallen wij gemiddeld minder gemakkelijk in slaap dan mannen en hebben wij moeite met doorslapen.

En dat heeft minder goede gevolgen: vrouwen nemen meer medicatie om de nachtrust zo goed mogelijk te laten verlopen. En dat terwijl je beter eerst probeert om je slaapritme zelf te verbeteren. Hieronder vind je een aantal tips.

Artikels met tips voor een goede nachtrust: