Hoe houden dokters zichzelf gezond? Ze schrijven ons gebalanceerde voeding, work-outs en medicijnen voor. Maar wat doen specialisten zelf om hun lichaam in topvorm te houden? Lees en leer van de beste medische experts in hun vakgebied. Vandaag: diëtiste Julie Raekelboom.

1. Wat doe je zelf om een gezond gewicht te behouden?

“Ik eet altijd vóór ik honger krijg. Als je wacht tot het te laat is, grijp je makkelijker naar iets ongezonds. Ik zorg elke dag voor een goed ontbijt: havermout of gepofte gerst met melk en fruit als het snel moet gaan, en in het weekend maak ik soms een boerenomelet met volkorentoast. Ik ‘snack’ met gezonde tussendoortjes en eet veel groenten. Structuur is heel erg belangrijk in een evenwichtig voedingspatroon. Ik heb lang moeten zoeken om voor mezelf de juiste balans te vinden, maar ik probeer er ook niet té hard mee bezig te zijn. Tijdens de week ben ik me heel bewust van wat ik eet, maar in het weekend verwen ik mezelf met een lekkere pizza of een goed glas wijn. Kunnen genieten van lekker eten is ook heel belangrijk, zolang je het met mate doet.”

2. Wat is het grootste misverstand binnen je vakgebied?

“Veel mensen denken dat diëtisten er enkel zijn om je te helpen vermageren, terwijl hier ook mensen over de vloer komen met allergieën, voedselintoleranties, of omdat ze net willen bijkomen in plaats van afvallen. De laatste tijd zijn er ook veel klachten over een gebrek aan energie en futloosheid. Mensen die wel komen om te vermageren, denken vaak ten onrechte dat ik al het plezier uit hun leven ga bannen, wat helemaal niet waar is. En als ik vertel wat mijn job is, luidt de eerste vraag meestal: ‘Eet jij dan ooit frietjes of chocolade?’ Bij deze wil ik het misverstand ontkrachten dat diëtisten zelf enkel overleven op slaatjes (lacht).”

“Ik heb lang moeten zoeken om voor mezelf de juiste balans te vinden, maar ik probeer er ook niet té hard mee bezig te zijn. Tijdens de week ben ik me heel bewust van wat ik eet, maar in het weekend verwen ik mezelf met een lekkere pizza of een goed glas wijn”

3. Ben je zelf al eens naar een diëtist geweest?

“Ik heb mezelf nooit laten begeleiden, maar om de twee weken kom ik met bevriende collega’s samen om nieuwe tendensen in ons vakgebied te bespreken. Dan komt uiteraard onze eigen gezondheid ook ter sprake.”

 

Meer tips van diëtisten:

(Tekst: Julie Raekelboom)