SOS Slaaptekort: Expert Goedele Leyssen deelt haar tips voor een goede nachtrust

Maar liefst de helft van de wereldbevolking is ontevreden over z’n slaap. Meer zelfs, ongeveer 1 op 3 heeft last van slapeloosheid. Reportagemaker Annick Ruyts is één van hen. Ze maakte er zelfs een boek en een tv-serie over. Annick: “Insomnia sluipt ongemerkt je lichaam binnen, en je merkt het vaak pas wanneer het al te laat is”, vertelt ze erover. Slaap is nochtans essentiel. Daarom deelt yoga- en gezondheidsgoeroe Goedele Leyssen hieronder haar gouden tips voor een betere nachtrust.

In haar boek ‘Slapeloos‘, vertelt Annick Ruyts over haar slapeloosheid. Nadat ze in 2015 in een vervelende periode belandde omdat ze een appartement kocht met een bouwovertreding, sliep ze maandenlang maar enkele uurtjes per nacht. Maar ook daarna bleef haar insomnia duren. “Ik heb ermee leren leven en probeer het mijn leven niet te laten beïnvloeden”, zei ze daarover in een interview.

event image

Annick is zeker niet alleen. Wereldwijd slaaponderzoek door Philips maakte duidelijk dat slechts 49% van de mensen tevreden is met zijn of haar slaap. Als belangrijkste hinderpaal staan vooral zorgen en stress, relatieproblemen en ook het gebruik van mobiele telefoons hoog op het lijstje.

Maar hoe moet je actie ondernemen? Wij vroegen het aan gezondheidsexpert Goedele Leyssen.

Het belang van slaap

Goedele: “Veel mensen associëren slaap met luiheid. Maar dat is eigenlijk de grootste contradictie die er is. Wanneer je te weinig te slaapt, ben je minder productief en kun je jezelf minder goed concentreren”, legt Goedele uit. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat je immuunsysteem verzwakt als je niet voldoende slaapt. Langdurig te weinig slapen, is dus echt slecht voor je gezondheid. “Zelf ben ik er hard mee bezig. Ik voel het meteen als ik onvoldoende kwalitatieve slaap heb gehad. Dat is niet vreemd, je lichaam herstelt zichzelf tijdens je slaap. Maak dus van prioriteit van een goede nachtrust.”

1. Zoek uit hoeveel slaap je nodig hebt

“Voldoende slaap is belangrijk. Je hebt minstens vijf slaapcycli van ongeveer 50 minuten nodig. Al is dat zeer persoonlijk. Zoek dus uit hoeveel slaap jij nodig hebt. Dat doe je door een aantal keer te gaan slapen zonder wekker en te kijken wanneer je vanzelf wakker wordt. Zo ontdek je zelf hoeveel slaap jij nodig hebt. Daarnaast is routine belangrijk. Zelf ben ik een ochtendmens en sta ik iedere dag om 05.00 uur op, maar als je eerder een avondmens bent, blijf je waarschijnlijk langer wakker. Dat maakt in principe niets uit, zolang je maar routine hebt en weet hoeveel uur jij nodig hebt.”

2. Creëer een avondroutine

“Als je voor jezelf een routine creëert, weet je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer je een goede serie kijkt of net bezig bent, is het soms moeilijk om daarmee te stoppen. Daarom pleit ik voor een avondklok: stel minstens dertig minuten voor je gaat slapen een alarm in. Gebruik die tijd om even tot rust te komen. Ik neem graag een douche, op die manier spoel je de stress van de dag van je af en ben je klaar om te gaan slapen. Maar ook zo’n ritueel is persoonlijk. Vermijd wel sowieso blauw licht.”

3. Stop met piekeren

“Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Adem diep in langs je neus en langzaam uit via je mond. Door heel bewust bezig te zijn met je ademhaling, vergeet je even al de rest. Ook apps of andere hulpmiddelen kunnen helpen.”

En ook...

  • Drink geen koffie na 14.00 uur. Zo blijf je niet wakker door cafeïne.
  • Vermijd alcohol voor je gaat slapen. Je valt misschien gemakkelijker in slaap, maar je slaapkwaliteit gaat drastisch achteruit. Je lichaam heeft ongeveer een uur nodig om een eenheid alcohol te verwerken. Drink je een glas wijn, doe dat dan minstens een uur voor je gaat slapen.
  • Eet niet te zwaar en stop minstens drie uur voor je gaat slapen met eten, zo kan je lichaam herstellen en hoeft het niet bezig te zijn met verteren.
  • Maak je kamer donker en stil. Laten je gordijnen toch licht door, draag dan een oogmasker.
  • De ideale kampertemperatuur is ongeveer 19 graden.
  • Gebruik je smartphone niet in de slaapkamer. Kies dus liever niet voor je gsm als wekker.

(Aan het onderzoek van Philips namen 13.004 mensen uit 13 verschillende landen deel.)

Meer over slaap:

Meer tips van Goedele Leyssen lezen? In ‘De Wellness Formule‘ deelt ze haar tips om zelf gezonde routines te kweken en vol te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content