Home Gezond Wetenschappelijk bewezen: mannen denken anders over vreemdgaan dan vrouwen

Wetenschappelijk bewezen: mannen denken anders over vreemdgaan dan vrouwen

Wetenschappelijk bewezen: mannen denken anders over vreemdgaan dan vrouwen

We hadden al een lichtblauw vermoeden, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen. Mannen hebben wel degelijk een andere kijk op vreemdgaan dan vrouwen.

Onderzoekers  ontdekten dat mannen en vrouwen anders denken over vreemdgaan. 64.000 mensen vulden een enquête in, met vragen over vorige en huidige relaties. Er werd onder andere getoetst hoe zich zouden voelen als hun partner vreemdging. Er werd een onderscheid gemaakt tussen fysiek vreemdgaan (seksuele handelingen met iemand anders, zonder dat er gevoelens bij komen kijken) of emotioneel vreemdgaan (verliefd worden op een ander). Er werd ook bekeken of de seksuele geaardheid een rol speelt.

De resultaten

Dat vrouwen en mannen anders denken over vreemdgaan is wel duidelijk. Uit het onderzoek bleek namelijk dat vrouwen het erger vinden als hun partner emotioneel vreemdgaat. Heteroseksuele mannen daarentegen vinden fysiek bedrog 2 keer zo erg als emotioneel bedrog. Ook seksuele geaardheid speelt daarbij een rol. Deelnemers die zich identificeerden als homoseksueel, lesbisch of biseksueel vonden emotioneel en fysiek vreemdgaan beiden even erg.

Waar zit het verschil?

Volgens de onderzoekers ligt het verschil aan evolutionaire factoren. Mannen zouden namelijk historisch gezien niet willen investeren in kinderen die biologisch gezien niet van henzelf zijn. Maar ook culturele aspecten spelen een rol. Zo wordt algemeen aangenomen dat mannen seks belangrijker vinden dan vrouwen. Al valt daar over te discussiëren natuurlijk.

 

Meer over seks & relaties:

 

SOURCE: NSMBL